Kolumni: Minä olen huumekeisari Walter White

Isin on pakko tehdä töitä, Heikki Kärki väitti lapselleen.

Kun kömpii aamuyöstä perheen vierelle sänkyyn, tuntee helposti syyllisyyttä. Riippumatta siitä, missä on yönsä viettänyt.

Televisiosarja Breaking Bad kertoo kuolemansairaasta kemianopettajasta Walter Whitesta, joka ryhtyy valmistamaan ja myymään huumeita. Motiivi vaikuttaa aluksi vilpittömältä: White haluaa turvata perheensä taloudellisen tilanteen kuolemansa jälkeen. Huumekuviot muokkaavat kuitenkin miehestä laskelmoivan murhaajan, joka perustelee kaikki tekemänsä vääryydet sillä, että hän ajattelee perheensä etua.

Viimeisessä jaksossa White tekee ison paljastuksen. Hän myöntää vaimolleen, ettei huumekaupassa ole ollut enää pitkään aikaan kyse perheestä.

”Tein sen itseni takia. Nautin siitä ja koin olevani siinä hyvä.”

Vaikka en ole väkivaltainen huumekeisari, tuntuu Whiten ajattelu harmillisen tutulta.

Olen perheemme ainoa palkansaaja, joten minun on helppo perustella työhön käyttämäni aika sillä, että uurastan perheen eteen.

Pitkiä työpäiviä on viime vuosina riittänyt. Olen työskennellyt Sunnuntaisuomalaisessa neljä vuotta ja hinkannut kaikki pitkät juttuni valmiiksi aamuyön tunteina. Kerran tyttäreni ihmetteli, kuinka hän voi olla aamupalalla, kun isi palaa töistä.

– Isin on pakko tehdä töitä, että me kaikki pärjätään, vastasin.

Sillä hetkellä saatoin itsekin uskoa itseeni. Mutta kun kaaduin sänkyyni, jäin miettimään Breaking Badia. Kukaan ei ollut vaatinut minua kirjoittamaan 20:tä tuntia putkeen. Kukaan ei edes maksanut siitä ylimääräistä, koska minulla on kokonaistyöaika.

Tein sen itseni takia. Nautin kirjoittamisesta ja koin olevani siinä hyvä. Jos olisin oikeasti ajatellut perhettäni, olisin lyönyt jutulle viimeisen pisteen jo ennen iltasatuaikaa.

Kun kömpii aamuyöstä perheen vierelle sänkyyn, tuntee helposti syyllisyyttä.

Ja ihan ansaitusti.

Itsekkyys on itsekkyyttä – myös silloin, kun se on naamioitu perheen eteen uurastamiseksi.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .