Kolumni: Mitä pahaa on kapinapapissa?

Moni asia olisi toisin ilman kansalaistottelemattomuutta, kirjoittaa Janne Laitinen.

Jos suosii laittomuutta eikä halua noudattaa suomen lakeja niin tervemenoa!

Kouvolan Sanomien kommenttipalstan viestissä tiivistyi se, mitä osa suomalaisista ajattelee seurakuntapastori Marjaana Toiviaisesta.

Toiviaisen synti on se, että hän uhmasi esivaltaa. Hänen on väitetty yrittäneen estää poliisien työtä turvapaikanhakijoiden käännytyksiä vastustavassa mielenosoituksessa. Toiviainen on siis paitsi suvakki ja kukkahattutäti myös lainsuojaton. Tietääkseni häntä ei tosin epäillä rikoksesta missään muualla kuin somekäräjillä.

Samaan kuoroon liittyivät Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin ja tuore oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Kolumnissaan Appelsin ei maininnut Toiviaista nimeltä mutta paheksui pappeja, jotka julkisesti arvostelevat kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Häkkänen puolestaan oli huolissaan kansalaistottelemattomuudesta. Hän jatkoi sanomalla, että ”lakeja saa ja pitää kritisoida, mutta niitä pitää silti noudattaa”.

Häkkäs-appelsinilaisessa konservatiivisessa katsannossa tärkeintä on siis lainkuuliaisuus. Ja jos säännöissä onkin parantamisen varaa, niitä voidaan fiksailla kiltisti diskuteeraten.

Siistiä ja järjestelmällistä kuin KonMari-siivousoppaassa: jos tämä sääntö ei tuota meille iloa, heivaamme sen.

Mutta historia opettaa, että yhteiskuntaa ei voida hallita kuin sukkalaatikkoa. Moni asia olisi toisin Suomessa ja länsimaissa ilman Appelsinin kammoamaa mellakointia.

Orjuuden ja rotuerottelun lopettaminen. Naisten äänioikeus. Luonnonsuojelu. Säännölliset työajat.

Kaikki asioita, joiden eteen on marssittu ja tapeltu, vastustettu esivaltaa ja kärsitty seuraukset. Tarkoitus on pyhittänyt keinot.

Poliisiauton edessä seisominen ei tee Toiviaisesta Martin Luther Kingiä. Mutta se heitä yhdistää, että kumpikin toimi omantuntonsa mukaisesti.

Toiviaisesta ja Suomen turvapaikkapolitiikasta voi olla mitä mieltä hyvänsä. Mutta jos pappi tai kuka vain haluaa­ kapinoida eduskunnan säätämiä lakeja vastaan, siitä vain kokeilemaan. Loppujen lopuksi lait on tehty muutettaviksi – jos kansa niin haluaa.

Janne Laitinen on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.