Kolumni: Netissä ihmisestä tulee pikkumainen ja leuhka

Kaisa Haatanen vietti kaksi viikkoa sisätiloissa ja teki havaintoja sosiaalisen median vaikutuksista.

Olen ollut pari viime viikkoa lähes koko ajan neljän seinän sisällä ns. siisteissä sisähommissa, mikä minun kohdallani tarkoittaa kirjoittamista. Kohtaamiset oikeiden, lihaa ja verta olevien ihmisten kanssa ovat olleet satunnaisia, olen ollut melkeinpä nettiyhteyksien ja puhelimen varassa. Verkosta olen myös lukenut uutiseni, niin ystävieni kuin ympäröivän maailmankin. Tartun nyt nappaamistani asioista vähäisimpään.

Ai että, kun ottaa aivoon! Ne ihmiset, jotka tietävät ja tekevät aina paremmin kaiken! Ihmiset, jotka haluavat osoittaa sen, että oli miten oli, tämähän menee oikeasti näin ja nimenomaan näin tämä on tehtävä! Ja jotka haluavat jakaa tämän ilon toisillekin.

Pääsiäisenä sosiaalisen median valtasivat ensimmäiseksi äidit ja trullikilpavarustelu. Lukemattomat olivat ne kuvat toinen toistaan hienommista kepeistä ja oksista, joihin oli askarreltu kirjavista höyhenistä ulokkeita. Minä hölmö vanhapiika olin aina luullut, että kakarat tekevät ne itse!

”Viime yönä tein 150 virpomisvitsaa, tänään en lähde käyntiin ilman tuplaespressoa!”

”Meidän neiti lähdössä virpomaan.” Ja kuvassa sävy sävyyn tuunattu (tyttö)lapsi hämillinen hymy kasvoillaan, äidin designhuivi päässään ja höyhenten peitossa.

Erinomaisuus jatkui ehtoisa emäntä -tyyppisten ihmisten ateriakuvilla. Erakkona ja mikroeinesten keskeltä kun surffailin, niin yltäkylläisyydellä ja astiastoilla prameilu tuntui kerta kaikkiaan uuvuttavalta. Kolmelta kantilta kuvattu entinen karitsa ”mummukullan perintökulhosta”.

En tiennyt, että täysin järjettömiksi koristellut pashat ovat tulleet muotiin. Kaipasin mämmikuvia, niitä ei ollut yhtään. Olisi pitänyt varmaan itse perustaa Facebookiin mämmikuvahaaste, siinä olisi superemännillä ollut miettimistä. Vaikka kai joku olisi keksinyt ripotella strösseliä mämmiinkin. Tai niitä höyheniä.

On tehty tutkimuksia, joiden mukaan sosiaalinen media tekee ihmisen onnettomaksi, kun kaikilla muilla asiat näyttävät olevan niin hyvin. Minä tein nyt tässä ihan itse sellaisen tutkimuksen, jossa kävi ilmi, että jos ihminen on liikaa sisätiloissa ja netissä, niin se tulee kiukkuiseksi! Se alkaa keskittyä epäolennaisuuksiin ja siitä tulee pikkumainen! Siitä tulee omahyväinenkin: täällä minä sulattelen thairuokajääkuutioita ja huomaan, että te vasta olettekin leuhkoja!

Ja jos se on luonteeltaan oikein ärhäkkä, niin se vakuuttuu siitä, että on itse kaikkein paras.

Kolumnisti on kirjailija ja pohjattoman utelias aikuinen nainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.