Kolumni: Olen läski, mutta älä kerro sitä minulle

Muistan tarkan hetken, jolloin koululääkärin vastaanotolla minulle syntyi lihavan ihmisen identiteetti, kirjoittaa Ville Grahn.

Olin lihava lapsi, olin lihava nuori ja olen lihava aikuinen. Olin hoikka vain muutaman vuoden lukioikäisenä, kun kasvoin nopeasti parikymmentä senttiä pituutta.

Painostani riippumatta minulla on lihavan ihmisen identiteetti. En halua käydä kuntosalilla enkä mielelläni muutenkaan harrasta liikuntaa julkisilla paikoilla, koska pelkään ihmisten miettivän, että ”läski siinä yrittää laihduttaa”.

Pystyn kertomaan täsmälleen hetken, jolloin minulle tuli lihavan ihmisen identiteetti. Se tapahtui ensimmäisen luokan terveystarkastuksessa, kun koululääkäri – lähes 30 vuoden jälkeen muistan yhä hänen nimensäkin – kysyi ilkeään sävyyn, voisinko edes jättää voin pois leivän päältä.

Ylipaino ei ole aiheuttanut minulle terveysongelmia eikä häirinnyt arkielämästä suoriutumista. Cooperin testissä pääsen pidemmälle kuin keskimääräinen varusmies, joten olen niin sanottu hyväkuntoinen läski.

Urheilulääkäri Pippa Laukka haukkui kolumnissaan (Helsingin Sanomat 25.7.) kehopositiivisuusliikkeen, joka yrittää auttaa ihmisiä hyväksymään ulkonäkönsä. Laukan mukaan lääkärit eivät enää uskalla ottaa ylipainoa puheeksi. ”Terveydenhuollossa painorauha tulee unohtaa”, hän vaati.

Lihavuus johtuu harvoin tiedon puutteesta. Kuka tahansa tietää, että pizza ja keskiolut ovat epäterveellisiä ja liikunta terveellistä. Jatkuva huomauttelu ei auta. Päinvastoin: parin vuoden takaisen brittitutkimuksen mukaan ylipainosta syyllistäminen lihottaa entisestään.

Tunnen esimerkiksi ihmisen, jolle lääkäri ehdotti laihduttamista, kun hän valitti kurkkukipua.

Yhteiskunta voisi kuitenkin helposti auttaa ylipainostaan kärsiviä tekemään järkeviä valintoja. Monissa osissa Yhdysvaltoja ruoka- tai juoma-annoksen kalorimäärä on painettava isolla kauppojen hintalappuihin ja ravintoloiden ruokalistoihin. Toukokuussa määräys laajeni koskemaan ketjuravintoloita koko liittovaltiossa.

Selvästi näkyvät kaloritiedot jättävät päätösvallan ihmiselle itselleen. Ne eivät syyllistä mutta hyödyttävät niitä, jotka haluavat hallita painoaan.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen tuottaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .