Kolumni: Omakotitalo opettaa eläjäänsä

Kotiin kannattaa ostaa sulakkeita silloin, kun kaverikin kertoo niitä ostaneensa, Laura Määttänen kirjoittaa.

Ensimmäinen vuosi omakotitalossa on opettanut monta asiaa. Tässä niistä tärkeimmät.

Jos et ole varma, haluatko pitää lammessa suihkulähdettä vai et, jätä suihkulähde nurmikolle lammen viereen. Ruohonleikkuri ratkaisee ongelman puolestasi.

Jos aiot korottaa aidatun pihan portteja, älä tee portteihin väliaikaiskorotuksia. Väliaikaisratkaisu on todennäköisesti paikallaan vielä vuoden päästä. Vuodessa se on muuttunut rumasta melkein huomaamattomaksi.

Kun lähdet kotoa kodinhoitohuoneen kautta, älä laita sen ovea lukkoon, jos sisälle jää koirien lisäksi ihmisiä. Muuten joku joutuu kiertämään kodinhoitohuoneeseen ulkokautta.

Kun kaveri mainitsee ostaneensa kotiinsa sulakkeita ja huomaat, että sinulla ei ole niitä, käy kiireesti ostamassa. Todennäköisesti sulake palaa viimeistään seuraavana aamuna.

Jos aiot perustaa kasvimaan, pitää tehdä muutakin kuin vain suunnitella. Toisaalta sipulia saa kaupasta ja kasvimaan ehtii perustaa ensi keväänäkin. Tai seuraavana.

Jos et muuten tutustu luontevasti naapureihin, leikkaa tonttien välissä oleva aita, jonka leikkaaminen kuuluu sinulle. Naapureihin tutustuu sujuvasti siinä vaiheessa, kun he tulevat kertomaan, että aita on aina leikattu yhdessä eikä koskaan tuosta kohtaa.

Jos et tiedä, mitkä ovat rikkaruohoja ja mitkä kukkia, lähetä niistä kuvia itseäsi viisaammille ystävillesi. Jos et silti ehdi tai jaksa kitkeä rikkaruohoja, nauti siitä, että opit kuitenkin jotain uutta.

Jos pihallasi on muurattu grilli, estä alati nälkäisen koirasi kiipeäminen puoliksi sen sisään. Valkoisesta koirasta tulee siellä musta.

Jos vielä vuodenkaan päästä et osaa panna tyhjiä pulloja niille tarkoitettuun paikkaan, vaihda sitä. Silloin paikka ei ollut oikea.

Kun talvella aloitat lumityöt, vie ensimmäiset kasat vähän kauemmas kuin aioit. Se helpottaa kummasti lumitöiden tekoa helmi–maaliskuussa.

Tutustu vinttiin muulloin kun 30 asteen pakkasella. Varaudu siihen, että antennitaloudessa televisiosi kuva paranee vintillä käynnin jälkeen.

Kolumnisti on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.