Kolumni: On aika panna rajat kiinni

Ihmiselämässä on yksi taito yli muiden. Sen taidon avulla voi selviytyä melkein missä tahansa, ja toisaalta sen puutteessa voi sotkea asiansa aivan missä tahansa.

Sitä taitoa ei erityisesti opeteta eikä opiskella, vaikka syytä olisi. Toisilla sitä on syntymälahjana, jotkut joutuvat opettelemaan kantapään kautta. Kolmannet – ja heitä vaikuttaa olevan paljon – eivät edes huomaa oman taitonsa puutteita.

Puhun sosiaalisista taidoista. Kyvystä kohdata toiset ihmiset asiallisesti ja kommunikoida rakentavasti heidän kanssaan.

Tästä äärimmäisen tärkeästä kyvystä puhutaan hämmästyttävän vähän. Klassisten käytöstapojen unohtaminen jätti meidät tyhjiöön, jossa jostakin kummallisesta syystä kuvittelemme, että mahdollisimman kovaääninen ja ilkeä meuhkaaminen on paras tapa saada ystäviä ja vaikutusvaltaa.

Ihminen saa olla ujo tai introvertti. Siinä ei ole mitään väärää. Ei myöskään siinä, ettei aina oikein tiedä, miten puhuttelisi toista, mistä keksisi small talkia, miten tutustuisi tuntemattomiin.

Sosiaalinen kömpelyys voi olla kiusallista, ja se johtaa helposti väärinkäsityksiin. Se ei kuitenkaan ole kohtalo. Ihmisten kohtaamista voi opetella tietoisesti. Useimmiten se palkitsee.

Tahallinen ilkeys ja huono käytös ovat jotakin muuta kuin osaamattomuutta. Se on tietoista haluttomuutta toimia useimpien ihmisten noudattamien sääntöjen mukaan. Se on myös narsistista harhakuvitelmaa siitä, että omat mielipiteet tai toimintatavat olisi mahdollista jotenkin väkivalloin pakottaa toistenkin päähän.

Yksi osa sosiaalisten taitojen kunnianpalautusta on se, että lakkaamme kollektiivisesti hyväksymästä ja palkitsemasta huonoa käytöstä. Päätämme itse kohdella toisia kunnioittavasti silloinkin, kun olemme eri mieltä heidän kanssaan, mutta emme jatka keskustelua, jonka toinen osapuoli solvaa, vähättelee, loukkaa, mitätöi ihmisarvoa.

On aika panna rajat kiinni. Rajojen sisäpuolella on mahdollista puhua mistä tahansa, mutta ei miten tahansa.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .