Kolumni: Perttu Häkkinen kuunteli tuomitsematta

Halusin Häkkisen kolumnistiksi, sillä olin hänen radio-ohjelmiensa fani, kirjoittaa Ville Grahn.

Kuolinilmoitukseeni kirjoitettakoon sanat: ”Nauroi yksin pimeässä ja eli unelmissa.”

Näin Sunnuntaisuomalaisen kolumnisti, vapaa toimittaja ja tietokirjailija Perttu Häkkinen (1979–2018) kirjoitti Twitteriin pari vuotta sitten. Häkkinen kuoli 39-vuotiaana tapaturmassa, joka sattui Helsingissä aamuyöllä viime viikon sunnuntaina. Hän oli naimisissa ja kahden lapsen isä.

Häkkinen aloitti Sunnuntaisuomalaisen kolumnistina vuoden 2017 alussa. Halusin hänet kolumnistiksi henkilökohtaisista syistä: olin hänen radio-ohjelmansa fani.

Nimeään kantaneessa Yle Puheen ohjelmassa Häkkinen ehti runsaan viiden vuoden aikana käsitellä suomalaista yhteiskuntaa äärilaidasta toiseen, fasisteista sadomasokisteihin ja rastafareista myymälävarkaisiin. Avoimella ja uteliaalla otteellaan hän sai laajasti arvostusta: surunvalittelut esitti paitsi evankelisluterilainen kirkko, myös ihmisvihaisena törkysivustona tunnetun Ylilauta-foorumin kirjoittajat.

Sunnuntaisuomalaisen kolumneissaan Häkkinen pohdiskeli paljon filosofisia kysymyksiä mutta konkretisoi ajatuksiaan käyttämällä esimerkkinä vaikkapa lastenmurhaaja Jammu Siltavuorta.

”Voilà! Tervehtien P”, Häkkinen kirjoitti aina lähettämiensä kolumnien saatteeksi. Vaikka hän oli erikoisten aiheiden erikoismies, hän suhtautui työhönsä pedantisti. Viime viikon torstaina hän soitti huolissaan, kun kolumni uhkasi myöhästyä deadlinesta.

– Meillä on kauhea hässäkkä Flow-festivaalin keikan kanssa. Haittaako, jos teksti tulee vasta virka-ajan jälkeen? hän kysyi.

Häkkisen yhtye Imatran Voima esiintyi Flow’ssa perjantaina, ja hän oli festareilla myös lauantai-iltana. Kolumnin viivästyminen ei olisi haitannut, silti teksti kolahti sähköpostiin jo puoliltapäivin. Hän oli naputellut sen valmiiksi jossain välissä kesken keikkavalmistelujen.

”Kuunnelkaamme toisiamme tuomitsematta. Jonain päivänä voimme kokea itsekin jotain kummaa”, kolumni päättyi. Se julkaistiin Sunnuntaisuomalaisessa hänen kuolinpäivänään.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen tuottaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .