Kolumni: Pikkukatastrofi matkan alussa tekee loppulomasta kevyen

En kanna lompakkoani takataskussa Suomessa tai ulkomailla. En känniörvellä tai unohtele laukkuani pöytiin tai tuolinselkämyksille roikkumaan.

Silti minut käännettiin kesälomani ensimmäisenä päivänä. Laukkuni keveni leivänpaahtimen kokoisen lompakon verran taskuvarkaiden eurooppalaisessa ykkösmestassa, Espanjan Barcelonassa, ja vieläpä kaupungin päärautatieasemalla.

Voro saattoi iskeä silloin, kun pingoin täyttä höökiä tyttäreni kanssa vessasta junalle. Tai silloin, kun sähläsin yhdentoista hengen seuruettamme kasaan. Tai silloin, kun vastasin soivaan puhelimeeni ja laukkuni jäi hetkeksi auki.

En tiedä, sillä kukaan porukastamme ei huomannut pitkäkyntistä.

Tajusin lompakottomuuteni junassa juuri ennen kuin se ehti lähteä. Kiiruhdin takaisin asemalle, kävin tarkistamassa vessan, jututin turvamiestä ja kaarsin paikallisten poliisien pakeille.

Koska jeparien keinot ylsivät pelkkään pahoitteluun, sutaisin vain yhteystietoni ruutupaperille muistoksi siltä varalta, että jotain joskus löytyy. Niin kuin vaikkapa Ikean kanta-asiakaskortti, Äänekosken kirjaston kirjastokortti, perheen Kela-kortit tai ajokorttini.

Olen lopettanut hengitykseni pidättämisen. Viestiliikenne Espanjan virkavallan suunnasta on ollut hiljaista.

Kun tilanne oli akuutti, en romahtanut ja nielaisin kyynelen siemenenkin. Jopa vähän hykertelin – ihan kuin olisin ollut tosi ovela, huoh –, ettei lompakkossani ollut käteistä kuin 1,85 euroa. Sillä rahalla ei taida paljon huumeita saada, muutaman kaljan kumminkin.

Vartti tapahtuneesta olin kuolettanut kaikki pankki- ja luottokorttini ja istuin hieman kiihtyneenä junassa kohti määränpäätä.

Huokaisin kuitenkin syvään tyytyväisyydestä, että sain pitää kännykkäni. Siirsin verkkopankissa rahaa mieheni tilille ja leikin loppuloman huoletonta, miehensä maksukortin varassa elelevää rouvaa.

Lomailoani voro ei onnistunut varastamaan. Kun pikkukatastrofi iskee heti neliviikkoisen kärkeen, on loppuloma kuin pelkkää rallattelua.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .