Kolumni: Pridesta tuli koko kansan juhla – kyse on ihmisoikeuksista, ei seksistä

Harvalta on jäänyt huomaamatta, että tällä viikolla on vietetty Helsinki Pride -viikkoa – seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustapahtumaa.

Perinteiselle medialle Pride on asia, joka huomioidaan uutisissa ja pääkirjoituksissa. Sosiaalisessa mediassa vilahtelee Pride-kehystettyjä profiilikuvia niin tiuhaan, että moni varmaan tuntee pian jo sosiaalista pakkoa huomioida tapahtuma jollakin tavalla.

Pride on myös saanut tukijoikseen huomattavan määrän kaupallisia toimijoita ja erilaisia yhteisöjä. Näiden joukossa on myös Suomen evankelisluterilainen kirkko. Torstaina pääministeri Antti Rinne (sd.) ilmoitti hänkin osallistuvansa Pride-kulkueeseen.

Pride on hämmästyttävä menestystarina, joka kertoo suomalaisten arvojen ja katsantotavan muuttumisesta.

Pride-tapahtumilla on maailmalla vuosikymmenten historia. Valtavirtaistuminen on tapahtunut vasta hiljattain, Suomessa parin viime vuoden aikana.

Pridet ovat lakanneet olemasta pelkästään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tapahtumia. Niiden symbolinen merkitys on kasvanut alkuperäistä laajemmaksi. Yhteisöt, yritykset ja rivikansalaiset haluavat ilmaista Priden kautta tukensa yhdenvertaiselle ihmisarvolle ja ihmisoikeuksille.

Love is love, ”rakkaus on rakkautta”, kuuluu yksi Priden sloganeista. Juuri näin suuri osa suomalaisista asian näkee. Ihmissuhteet ovat yksi niistä ihmisarvoisen elämän elementeistä, joiden nähdään erottamattomina kuuluvan kaikille ihmisille.

Luterilaista kirkkoa ”häpeän ja synnin” suosimisesta kritisoinut kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) ei varmasti ole mielipiteineen yksin mutta kuitenkin vähemmistössä.

Kysymyksessä on näkökulmaero. Konservatiivisimmat näkevät Pridessä vain seksuaalisuuden ja yrittävät soveltaa siihen omia seksuaalimoraalisia näkemyksiään.

Valtavirran ajattelussa homoseksuaalisuus ei enää liity yhtään sen tiiviimmin seksuaalisuuteen kuin heteroseksuaalisuuskaan. Kyse on oikeuksista: samat oikeudet ihmisarvoiseen elämään, julkisiin ihmissuhteisiin, yhteiskunnassa toimimiseen.

Tästä syystä Pridestä on tullut koko kansan juhla.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen tuottaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .