Kolumni: Suomen parhaita lehtijuttuja, olkaa hyvä

Sunnuntaisuomalaisessa on ollut tällä viikolla aihetta juhlaan, kirjoittaa Tarja Koljonen.

Kun taloudelliset ajat ovat kovat, tuntuvat myös asenteet kovenevan.” Sunnuntaisuomalaisen toimittaja Heikki Kärki kirjoitti viime vuonna kolumnissaan siitä, saako työssä väsyä, olla heikko tai tehdä jopa puoliteholla.

Kolumni sai Sanomalehtien liiton Paras juttu -kilpailussa toisen palkinnon tällä viikolla. Tuomariston arvioissa korostui se, että kirjoittaja käsitteli omakohtaisten kokemusten kautta laajaa yhteiskunnallista kysymystä.

Samassa kilpailussa menestyi myös Sunnuntaisuomalaisen toinen juttu, Janne Laitisen kirjoittama Pakettimatka. Tiivis rikostarina ihmissalakuljettajista ja heidän asiakkaistaan sai kolmannen palkinnon feature-sarjassa. Jutussa kerrottiin yhden turvapaikanhakijan matkasta Suomeen, ja tuotiin sen kautta tietoa ihmissalakuljetukseen ja pakolaisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

Toimituksessa on siis ollut aihetta juhlaan. Tietysti juhlimme palkintoja, mutta tärkeitä ovat myös aiheet, joista palkinnot tulivat. Parhaimmillaan sunnuntailukemisto voi jäsentää maailmaa taustoittamalla ja syventämällä päivän uutisia.

Molemmat palkitut jutut käsittelivät ajankohtaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä, juuri niitä aiheita, joissa lehdistön tehtävä entisestään korostuu, kun asenteet kovenevat.

Eurooppa ja Suomi muuttuvat nyt enemmän kuin monen elinaikana koskaan, halusimme tai emme. Siksi on tärkeää saada oikeaa tietoa sirpaletiedon lisäksi. Moni nyt turvapaikan saaneista uussuomalaisista on tehnyt samanlaisen matkan kuin Janne Laitisen jutussa kuvattiin. He jäävät elämään kanssamme, mutta me päätämme, ovatko he mukanamme rakentamassa yhteiskuntaa vai sen ulkopuolella.

Vain perehtymällä asioihin vieraasta voi tulla tuttua. Sunnuntaisuomalainen haluaa auttaa lukijoitaan jäsentämään maailmaa tarjoamalla erilaisia aiheita ja näkökulmia keskusteluun.

Muutakin uutta Sunnuntaisuomalaisessa tapahtui viime viikolla. Uudeksi tuottajaksi valittiin Ville Grahn, 33, joka aloittaa tässä toimessa syyskuun alussa.

Kirjoittaja on Sunnuntai­suomalaisen tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Kolumni: Kun suutun, olen leppoisa ja rento

Somen muutos ei olekaan ollut niin dramaattista kuin usein kuvitellaan – sosiaaliseen mediaan liittyy paljon harhakäsityksiä

Onko suuronnettomuus tärkeämpi kuin hauska koiravideo? Nykyisessä mediamaailmassa lukijan on vaikea tunnistaa, mikä on oleellista tai totta, sanoo tiedetoimittaja Tiina Raevaara

Mikko Martikainen otettiin analysoimaan Sotshin olympialaisten lumetusjärjestelmiä ja niin hänestä tuli maailmankuulu "lumikuiskaaja"

Kuka hakee lohtua tuomiokirkosta? Tuomio-alkuiset yhdyssanat ovat 1600-luvulla tehty käännösvirhe, mutta tarvitaan ihme ennen kuin kirkko saa ne uudistettua

Kolumni: Koululiikunnassa kyllä juostiin, mutta ei siellä opetettu juoksemaan

"Huora!", "painu takaisin keittiöön!" – MereKat eli Kati Haapanen on huipputason e-urheilija, mutta pelimaailmassa sekään ei riitä, jos on nainen

"Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen

Mitä uskaltaa ostaa? – Kuluttajan on vaikeaa erottaa oikeasti vastuullinen tuote katteettomista myyntipuheista

"Ensimmäisenä vuonna näyttämöllä ei saanut edes puhua" – Pietarilainen näyttelijäkoulu on kova maailma, mutta Maksim Pavlenko ja Henna Haverinen löysivät sieltä rakkauden

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.