Kolumni: Suomen parhaita lehtijuttuja, olkaa hyvä

Sunnuntaisuomalaisessa on ollut tällä viikolla aihetta juhlaan, kirjoittaa Tarja Koljonen.

Kun taloudelliset ajat ovat kovat, tuntuvat myös asenteet kovenevan.” Sunnuntaisuomalaisen toimittaja Heikki Kärki kirjoitti viime vuonna kolumnissaan siitä, saako työssä väsyä, olla heikko tai tehdä jopa puoliteholla.

Kolumni sai Sanomalehtien liiton Paras juttu -kilpailussa toisen palkinnon tällä viikolla. Tuomariston arvioissa korostui se, että kirjoittaja käsitteli omakohtaisten kokemusten kautta laajaa yhteiskunnallista kysymystä.

Samassa kilpailussa menestyi myös Sunnuntaisuomalaisen toinen juttu, Janne Laitisen kirjoittama Pakettimatka. Tiivis rikostarina ihmissalakuljettajista ja heidän asiakkaistaan sai kolmannen palkinnon feature-sarjassa. Jutussa kerrottiin yhden turvapaikanhakijan matkasta Suomeen, ja tuotiin sen kautta tietoa ihmissalakuljetukseen ja pakolaisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

Toimituksessa on siis ollut aihetta juhlaan. Tietysti juhlimme palkintoja, mutta tärkeitä ovat myös aiheet, joista palkinnot tulivat. Parhaimmillaan sunnuntailukemisto voi jäsentää maailmaa taustoittamalla ja syventämällä päivän uutisia.

Molemmat palkitut jutut käsittelivät ajankohtaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä, juuri niitä aiheita, joissa lehdistön tehtävä entisestään korostuu, kun asenteet kovenevat.

Eurooppa ja Suomi muuttuvat nyt enemmän kuin monen elinaikana koskaan, halusimme tai emme. Siksi on tärkeää saada oikeaa tietoa sirpaletiedon lisäksi. Moni nyt turvapaikan saaneista uussuomalaisista on tehnyt samanlaisen matkan kuin Janne Laitisen jutussa kuvattiin. He jäävät elämään kanssamme, mutta me päätämme, ovatko he mukanamme rakentamassa yhteiskuntaa vai sen ulkopuolella.

Vain perehtymällä asioihin vieraasta voi tulla tuttua. Sunnuntaisuomalainen haluaa auttaa lukijoitaan jäsentämään maailmaa tarjoamalla erilaisia aiheita ja näkökulmia keskusteluun.

Muutakin uutta Sunnuntaisuomalaisessa tapahtui viime viikolla. Uudeksi tuottajaksi valittiin Ville Grahn, 33, joka aloittaa tässä toimessa syyskuun alussa.

Kirjoittaja on Sunnuntai­suomalaisen tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.