Kolumni: Suomessa on kahden kerroksen työttömiä

Työttömät raivostuivat, kun Janne Laitinen kirjoitti aktiivimallin ongelmista.

Viikko sitten sain tuta työttömien raivon. Saamani palaute liittyi Sunnuntaisuomalaisessa julkaistuun kirjoitukseen, jonka mukaan lähes puolet aktiivimallin kohteena olleista työttömistä ei osoittanut lainkaan aktiivisuutta Kelan edellyttämällä tavalla.

Palautteesta kävi selväksi, mikä työttömien mielestä aktiivimallissa mättää:

”Itse olen viimeisen kolmen kuukauden aikana osallistunut kuntouttavaan työtoimintaan (aloitin maaliskuussa, joten päivät eivät riittäneet), lähettänyt työhakemuksia, seurannut työpaikkailmoituksia lehdistä sekä netistä, käynyt rekrytointitapahtumissa ynnä muuta sellaista”, yksi työtön kirjoitti. Hän kertoi, että yrityksistä huolimatta hänen työttömyysturvaansa leikataan.

Palaute vain korosti sitä, mitä kirjoituksella haluttiin nostaa esiin: on työttömiä ja on työttömiä.

Haastattelemani Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski puhuu työttömien jakautumisesta kahteen kastiin. Niihin, jotka linkoavat sinnikkäästi työhakemuksia ja tarttuvat työtilaisuuksiin, vaikka se tarkoittaisi pätkätöitä ja nollatuntisopimuksia. Ja niihin, jotka oikeasti ovat pudonneet kelkasta.

Saamassani palautteessa äänessä olivat ensin mainitut. Jälkimmäiset ovat jälleen kerran syrjässä keskustelusta, vaikka se koskee heitäkin.

Aktiivimallin vuoksi tämä hiljaisten joukko saa muutaman kuukauden välein ilmoituksen, jossa heille kerrotaan: leikkaamme tukiasi, koska olet epäonnistuja.

Kukaan ei tunnu tietävän, paljonko näitä oikeasti passiivisia on ja mikseivät he yritä työllistyä. Ei tiedetä esimerkiksi sitä, paljonko kortistossa pyörii ihmisiä, joiden oikea paikka olisi työkyvyttömyyseläkkeellä.

Viime vuonna Kela hylkäsi 45 prosenttia työkyvyttömyyseläkkeen uusista hakijoista eli 8 650 hakemusta. Kela ei tilastoi sitä, moniko hakijoista oli työtön. Yleisin syy työkyvyttömyyteen ovat nykyään mielenterveyden häiriöt.

Raivoavat työttömät eivät huolestuta minua. Heissä on sisua. Sen sijaan olen huolissani niistä työttömistä, jotka eivät koskaan sano mitään.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.