Kolumni: Tarkastan sähköpostit loma-aamuisin

Jos vain lomalla on aikaa nukkua kunnolla tai tavata ystäviä, kannattaa muuttaa arkea eikä lomaa, kirjoittaa Heikki Kärki.

Aamulehti: ”Neljä vinkkiä kesälomalle lähtemiseen.” Kotivinkki: ”12 tapaa lomastressin välttämiseen.” Ilta-Sanomat: ”Viisi vinkkiä pehmeämpään töihin paluuseen.

Median perusteella lomailu on yksi maailman vaikeimmista asioista. Ennen lomaa pitää urakoida projektit loppuun, lomalla on syytä olla aktiivinen, ja loman jälkeen pitää muistaa tehdä kivoja juttuja myös arki-iltaisin. Näin hyvä lomafiilis jatkuu pidempään.

Minulle stressaavinta lomailussa ovat typerät ”näin lomailet ilman stressiä” -vinkit. Ajatus on tietysti hyvä. Ihmisten kannattaa ajatella, kuinka lomansa viettävät. Mutta vinkit ovat yleensä kovin ehdottomia: nuku enemmän, tapaa ystäviä, käy uusissa paikoissa, harrasta liikuntaa, älä juopottele, älä ole tavoitettavissa työasioissa.

Samalla ehdottomuus vahvistaa vastakkainasettelua kurjan työarjen ja ihanan lomailun välillä. Jos vain lomalla on aikaa nukkua kunnolla tai tavata ystäviä, kannattaa asioita muuttaa ennemmin arkena kuin lomalla. Jos taas pienetkin työasiat tuhoavat lomafiiliksen, kannattaa omaa suhdetta työhön tarkastella kriittisesti.

Olen aina tykännyt arjesta. Lapsena tein kesäloman ajaksi itselleni lukujärjestyksen: maanantaina jalkapalloa, tiistaina kirjastoon, perjantaina siivousta. En tietenkään toiminut aina järjestyksen mukaan, mutta pidin siitä, että elämässä on lomalla suunnitelmallisuutta ja rytmiä.

Aikuisena olen viettänyt lomani päinvastoin kuin psykologit neuvovat. Tänä kesänä tein loman ensimmäisellä viikolla kolme juttukeikkaa ja aamuisin availin työsähköpostit. Uskon lomani olleen silti vähintään yhtä palauttava kuin muillakin.

Keväällä minulle tehtiin sykevälivaihteluiden avulla stressiä mittaava hyvinvointianalyysi, jossa selvisi, että toisin kuin ihmiset yleensä, pystyn palautumaan työpäivän aikana.

Se voi johtua siitä, että suhtaudun työhöni liian huolettomasti. Tai sitten siitä, että minä pidän arjesta.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.