Kolumni: Tauti, jolta ei ole suojaa

Jokaisen on syytä olla huolissaan, jos lähipiiriin ilmaantuu homeopatiaan hurahtaneita rokotehihhuleita.

Itku alkoi jo ennen ensimmäistä piikkiä. Neuvolan terveydenhoitaja hoiti työnsä tottuneesti. Viitosrokote, rotarokote, pneumokokkirokote. Kaksi pistosta pieneen, pelokkaaseen vauvaan ja yksi annos suun kautta.

Vanhemmasta sellainen tuntuu pahalta. Vaistomaisesti miettii, ovatko kaikki piikit tarpeen.

Tunteet menevät järjen edelle.

Kun vanhemmat päättävät olla ottamatta terveelle lapselleen rokotusohjelman mukaista pistosta, syynä on yleensä oma elämänkatsomus, epäluottamus viranomaisia kohtaan tai molemmat. Tieteellisesti tutkitun tiedon kanssa päätöksillä on hyvin vähän tekemistä.

Presidentti Donald Trumpin kannattajista kolmannes uskoo, että rokotteet aiheuttavat autismia. Trump on itse viljellyt uskomusta lausunnoissaan. Tieteellistä näyttöä väitteelle ei ole.

Tunteet menevät järjen edelle.

Suomalaisetkaan eivät ole huuhaalle immuuneja. Uutissuomalaisen gallupissa (24.10.) kolme prosenttia ei pitänyt rokotusohjelmaa lapsille tarpeellisena. Hätkähdyttävin tieto oli säästetty jutun loppuun: perussuomalaisten kannattajissa rokotevastaisia on peräti 17 prosenttia.

Pitäisiköhän perussuomalaisten puoluekokouk­set pistää tartuntatautien varalta karanteeniin? Jyväskylän viime kesäkuun persukokous aiheutti ainoastaan hetkellistä hallituspuolueiden kuumeilua, mutta gallupin valossa myös riski keskivaikeaan ripuliepidemiaan oli olemassa.

Rokottamattomuus ei ole vain rokotevastaisten ongelma. Yhdenkään rokotteen teho ei ole sataprosenttinen. Rokotussuoja on huonoin pienillä lapsilla, sairailla ja vanhuksilla, joilla immuunipuolustus on heikoimmillaan.

Siksi jokaisen on syytä olla hereillä, jos lähipiiriin ilmaantuu homeopatiaan hurahtaneita rokotehihhuleita. He eivät leiki vain omalla terveydellään.

Kolmen kuukauden ikäisen vauvan neuvolakäynnistä selvittiin vähällä. Seuraavana yönä siitä muistuttivat lievä kuume ja punoittava reisi. Pieni hinta siitä, että lapseni on suojattu muun muassa aivokalvontulehdukselta, kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, poliolta ja hinkuyskältä.

Yhden taudin edessä olemme vielä voimattomia. Jos kansalliseen rokotusohjelmaan saataisiin pistos huuhaata vastaan, olisin ensimmäisenä jonossa.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.