Kolumni: Touko Aalto riisui roolinsa

Vihreiden Touko Aalto bailaa homoklubilla ilman paitaa. Kansa raivostuu, ja aihetta käsitellään A-studiossa noin kahdeksan minuutin ajan.

Perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen epäillään vedättäneen veronmaksajia nukkumalla saunassa. Kukaan ei jaksa raivostua.

Ei, koska juuri tuollaista toilailua Hakkaraiselta on totuttu odottamaan.

Sen sijaan Aallon julkisuuskuvaan ei sopinut estoton juhliminen. Se ei ole ihme. Toisin kuin Hakkarainen, joka ei edes yritä käyttäytyä eduskunnan normien mukaisesti, Aalto on poliitikkona yliasiallinen. Kuin seipään niellyt sotamies.

Aaltoa pidemmältä ajalta tuntevat muistavat hänet boheemina, rentona ja ei-poliitikkomaisena persoonana.

Hakkaraisen ja Aallon ero on siis se, että ensimmäisen työminä ja siviiliminä ovat yksi ja sama, mutta jälkimmäisestä suuri yleisö tuntee vain työminän – sen jäykän poliitikon.

Ollako oma itsensä vai vetääkö roolia? Kysymys ei koske vain poliitikkoja. Konsultit neuvovat meitä korostamaan työminäämme sosiaalisessa mediassa, jotta menestyisimme. Helsingin Sanomissa (5.8.) headhunter kehotti olemaan aktiivinen Linkedinissä ja päivittämään profiilia silloinkin, kun ei hae töitä.

Sama itsensä brändäys jatkuu Facebookissa, jossa oma elämä typistyy elämän presentaatioksi. Katsokaa minua, ylitin Dolomiitit kantaen selässäni raskaana olevaa vaimoani, joka teki meille smoothiet viimeisen vuorikauriin papanoista, ette muuten usko, millaisia mahanpuruja niistä sain!

Jotenkin sitä haluaisi ajatella, että aitous yhä vetoaa ihmisiin. Ehkä Juha Sipilän suosiota selittää se, että hän on juuri sellainen miltä hän vaikuttaakin: perhekeskeinen tylsimys, jonka persoonaa värittää temperamentti – sellainen, että tulee suutuspäissään pommitettua toimittajaa sähköpostiviesteillä.

Sipilä toimi tunteella, ja tunteiden näyttäminen on merkki aitoudesta. Jos siis Touko Aalto on siviilissä boheemi, ehkä sen pitäisi näkyä työssäkin.

Kuten yksi headhunter opasti Hesarissa: ”Ei kannata yrittää olla jotain, mitä ei ole.”

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .