Kolumni: Yrityksen menestys syntyy turvallisuudesta

Huippukirurgit olivat huippukirurgeja vain omissa sairaaloissaan, kirjoittaa Frank Martela.

Google on tunnettu äärimmäisen analyyttisestä otteestaan yrityksen kehittämiseen. Muutama vuosi sitten se päätti selvittää, mitkä asiat ennustavat työtiimien menestystä. Google havaitsi nopeasti, että kyse ei ollut niinkään siitä, minkälaisia yksilöitä tiimin jäsenet ovat, vaan miten tiimin jäsenet vuorovaikuttivat keskenään.

Eri tiimeihin oli syntynyt erilaisia käyttäytymissääntöjä ja normeja. Sen seurauksena sama henkilö saattoi yhdessä tiimissä olla puhelias ja kannustava, toisessa taas juro ja passiivinen. Samasta syystä yksi tiimi menestyi, mutta toinen epäonnistui.

Vertailtuaan yli kahtasataa eri selitystä Googlen data-analyytikot päätyivät lopulta siihen, että merkittävin yksittäinen tekijä, joka ennusti tiimin menestystä, oli psykologinen turvallisuus. Se tarkoittaa ihmisten kokemusta siitä, että tiimissä on turvallista tuoda esiin omat mielipiteensä, ja siitä, että tiimissä uskaltaa epäonnistua ilman, että kokee joutuvansa naurunalaiseksi.

Se vaatii tiimin jäseniltä empaattista herkkyyttä ja keskinäistä luottamusta. Eikä tämä päde vain Googlella. Harvardin yliopiston professori Amy Edmondson on lukuisissa tutkimuksissa todentanut psykologisen turvallisuuden merkityksen tiimin oppimiskyvylle ja suoriutumiselle.

Työelämän murroksen myötä yhä useampi meistä tekee tulevaisuudessa tiimityötä. Siksi on olennaista ymmärtää, että aikaansaaminen on useimmiten tiimin, ei yksilön ominaisuus.

Jopa leikkauspotilaiden kuolleisuutta vertaillut tutkimus havaitsi, että huippukirurgit olivat huippukirurgeja vain omassa sairaalassaan. Tehdessään leikkauksen toisessa sairaalassa heidän epäonnistumisprosenttinsa oli sama kuin muiden.

”Huippukirurgius” ei ollut yksittäisen kirurgin vaan koko leikkaustiimin ominaisuus. Vain tutun ja toimivan tiiminsä ympäröimänä kirurgi kykeni huippusuorituksiin.

Jos ihminen ei uskalla avata suutaan, ei tiimi hyödy hänen ajatuksistaan tippaakaan. Vain ääneen lausutut ajatukset parantavat tiimin kollektiivista päätöksentekokykyä. Juuri siksi tiimin jäsenten kyky luoda kannustava ja turvallinen ilmapiiri johtaa menestykseen.

Jos haluamme yritystemme menestyvän tulevaisuudessa, on koulutuksessa, rekrytoinnissa ja palkitsemisessa keskityttävä yhä enemmän katsomaan sitä, ketkä kannustavat ja tukevat muita ja miten näitä elintärkeitä empatia- ja vuorovaikutustaitoja voisi vahvistaa.

Yhdessä olemme enemmän. Sekä elämässä että tiimityössä.

Kolumnisti pyrki filosofiksi mutta päätyi hyvän elämän tutkijaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

"Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille

Kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu

Keniassa Linda Bosire eli leveästi pankkiirin tyttärenä, Suomessa hänelle on huudeltu n-sanaa ja hänen lapsiaan on kiusattu

Kolumni: Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: Miksi väkivaltaa kokeneiden ääni unohtui taas?

"Se on ollut aika tyypillistä isoisäni käytöstä" – Taiteilija Eero Nelimarkka maalasi kuvan kuvanveistäjä Jussi Mäntysestä, ja taulusta seurasi vuosikymmenten riita

"Jos vaihtaisi auton ja kiertäisi vähän maailmaa" – Unelmointi kuuluu elämään, mutta mistä juuri sinä unelmoit?

"Ihmiset pitivät pöpinä, olinhan viisikuisen vauvan äiti" – Tea Törmänen, 37, on tuonut Suomelle MM-mitaleita amerikkalaisessa jalkapallossa, tutkinut miekkavalaita merellä ja muuttanut viikon varoitusajalla toiselle puolen Suomea

Laulaja taisteli Facebook-tunnuksistaan – samaan aikaan hakkeri tyhjensi jo pankkitiliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.