Kouluttajalle voisi maksaakin

Toivottavasti päättäjät käyvät sorvin ääressä ennen koulutussopimuksen tekemistä, kirjoittaa Terhi Säynäjärvi.

Sunnuntaisuomalainen kertoi viime syksynä Jere Pitkälästä, 17, ja Juha Huovilasta, 46, jotka molemmat olivat aloittaneet opinnot oppisopimuksella. Heille kuuluu hyvää. Pitkälä kertoo, että on oppinut paljon hitsaamisesta ja koneiden käytöstä heinolalaisessa Viitos-Metallissa. Levyseppähitsaajaksi valmistuttuaan hänellä on hyvin todennäköisesti yrityksessä töitä.

Juha Huovila on tällä viikolla valmistautunut tekemään sähköturvallisuustutkinnon. Lämmityslaiteasentajaksi opiskellessaan hän on iloinnut, että ”näin vanhanakin oppi menee vielä päähän”. Opintojen ohessa Huovila valmentautuu myös yrittäjäksi heinolalaisessa LVI Lämpöpajassa.

Hallitus haluaa lisätä työpaikoilla oppimista. Viime viikolla uutisoitiin koulutussopimuksesta, joka parin vuoden päästä korvaisi nykyiset opiskelijoiden työssäoppimiset eli työharjoittelut. Työsuhteeseen perustuva oppisopimusjärjestelmä säilyisi koulutussopimuksen rinnalla.

Uuden koulutussopimuksen tavoitteena on tehdä työpaikalla oppimisesta työnantajille nykyistä houkuttelevampaa.

Miten yritykset sitten jaksaisivat ottaa entistä enemmän harjoittelijoita ja löytää työpolkuja yli 60 000 työttömälle nuorelle?

Pari asiaa kannattaa ottaa huomioon, vinkkaa LVI-alan yrittäjä Billy Sierman, joka on Juha Huovilan yhtiökumppani. Harjoittelijan opastaminen ja näyttökokeiden järjestäminen vievät aikaa, jota pienyrittäjällä ei koskaan ole liikaa. Jonkinlainen korvaus olisi paikallaan, kun harjoittelijan työstä ei voi laskuttaakaan. Oppisopimusoppilaan työstä voi, koska hän on tehnyt työsopimuksen yrityksen kanssa.

Vastuukysymysten pitäisi myös olla selkeitä. Kun harjoittelija aiheuttaa vahingon, jota oppilaitoksen vakuutus ei korvaakaan, yrittäjän aikaa palaa taas. Tällaistakin soppaa Sierman on tänä vuonna selvitellyt.

Opetusalan ammattijärjestö vastustaa ehdottomasti koulutuskorvausten maksamista työpaikoille. Toivottavasti päättäjät käyvät sorvin ääressä katsomassa yrittäjän arkea, ennen kuin koulutussopimusta aletaan mainostaa työpaikkojen luojana.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.