Kriitikko arvioi asiakaspalveluiden jonotusmusiikit: mestariteoksia ja "kauheaa tuubaa"

Jemo Kettunen antoi Kelan ja TE-toimiston jonotusmusiikeille viisi tähteä, huonoin oli sähköyhtiö.

Jonotusaikasi on arviolta viisi minuuttia. Tiesithän, että voit hoitaa asiasi myös verkkosivuillamme?

Tiesithän, että voit hoitaa asiasi myös kätevällä mobiilisovelluksellamme?

Tiesithän, että voit jättää meille takaisinsoittopyynnön?

Tiedämme mutta haluamme jonottaa puhelimessa. Tavallisesti muun muassa klassisesta musiikista kirjoittava kriitikko Jemo Kettunen on Sunnuntaisuomalaisen pyynnöstä lupautunut arvioimaan asiakaspalvelunumeroiden jonotusmusiikkia.

Kela

Kappale: Tuntematon

Arvio: ”Biisi oli selvästi sävelletty jonotusmusiikiksi. Säveltäjä oli ottanut hyvin huomioon, että kappale kuunnellaan puhelimesta: ei ollut matalia instrumentteja, joten ääni oli ilmava ja selkeä myös puhelimen kaiuttimessa. Toistuva pääteema oli hypnoottinen ja jäi mieleen. Jäin oikein odottamaan, että kohta teeman aloittava kvintti taas tulee. Ja oli vielä oikea kitarasoolokin. Hyvä biisi, mutta hieman häiritsi se, että matala miesääni tuli välillä lörpöttelemään. Kappaletta olisin kuunnellut pari minuuttia lisääkin. Vähillä elementeillä tehty selkeä ja tunnistettava kappale, joka ei ärsyttänyt.”

Arvosana: 5/5 tähteä

TE-puhelinpalvelut

Kappale: Dean Martin: King of the Road

Arvio: ”Työkkäri oli valinnut päinvastoin kuin Kela ja ottanut lähinnä matalat soittimet käyttöön. Kappaleessa oli vain vähän elementtejä: basso, naputus ja laulu. Biisi rakentui hienosti, se lähti pelkällä bassointrolla ja sitten mukaan tuli Dean Martinin paksu ääni, joka alkoi viedä melodiaa. Kun stemmat tulivat mukaan, aloin jo kovasti odottaa, että biisi lähtee eteenpäin – sitten musiikki valitettavasti katkesi, kun työkkäristä vastattiin.”

Arvosana: 5/5 tähteä

Nordea

Kappale: Michael Bublé ja Ron Sexsmith: Whatever It Takes

Arvio: ”Tässä olivat huonosti juuri ne ­asiat, jotka edellisissä olivat hyvin: biisissä oli puhelinkuunteluun liikaa elementtejä. Michael Bublé on liisteriosaston inhokkimusaa. Ainoa hyvä kohta oli kitarasoolo parin minuutin kohdalla. Olisin antanut siitä toisen tähden, mutta se tuli niin myöhään, että sappi oli jo ehtinyt kohota kurkusta ylös.”

Arvosana: 1/5 tähteä

Verohallinto

Kappale: Tuntematon

Arvio: ”Taas jonotusmusiikiksi sävellettyä tavaraa, mutta jo instrumentaatio kävi korvaan. Halpa midipiano, junnaava yksinkertainen basso, eikä tuotantokaan ollut kovin kaksinen. Pianotekstuuri oli hajuton, mauton ja väritön. Ei ikeniinkäyvän kehnoa, mutta jos joutuisi kuuntelemaan pidempään kuin Verohallinto antoi kuunnella, liisteri alkaisi tursuta korvista.”

Arvosana: 2/5 tähteä

Sonera

Kappale: Norbert Kraft: Cavatina

Arvio: ”Puheääni oli suoraan elokuvatrailerin seksikkäimmästä osastosta – hieman viisari värähti bassotaajuuksia kuunnellessa. Valittu näkemys Cavatinasta oli yllättävän hyvä. Miellyttävän minimalistista jonotusmusiikiksi, vain alla jylläävä ostinato ja melodinen liidi. Hyvin artikuloituja fraaseja. Kun mentiin korkeaan rekisteriin, huomasin jopa vähän herkistyväni. Nakit ja muusi -tason klasarikitarakappalehan tämä on, mutta muuhun tarjontaan suhteuttuna priimaa.”

Arvosana: 4/5 tähteä

Posti

Kappale: Enya: Orinoco Flow

Arvio: ”Kappalevalinnassa on vahva Satuhäät-assosiaatio. Valitettavasti biisi ei teknisesti soveltunut puhelinympäristöön. Levyltä kuultuna varmasti ilmavaa saundia ja tekstuuria, mutta puhelimessa meni puuroiseksi. Olennaiset asiat tapahtuivat diskanttirekisterissä ja ylemmällä keskialueella, joihin oli liikaa tunkua. Jos tätä olisi joutunut kuuntelemaan vaikka vartin, Satuhäät olisi alkanut pursuta sieraimista ja kynnet lohkeilla.”

Arvosana: 3/5 tähteä

VR

Kappale: Sheena Easton: Morning Train

Arvio: ”Biisivalinta osoittaa mainiota itseironiaa. Puheluun vastattiin niin nopeasti, että taiteellinen arvio oli mahdoton tehdä, mutta saundista ehdin saada käsityksen. Äänikaista oli tukossa: jos joutuisi kuuntelemaan pidempään, saundi ottaisi korvaan. Teknisenä suorituksena kaksi tähteä, itseironia nosti arvosanan kolmeen.”

Arvosana: 3/5 tähteä

Savon Voima

Kappale: Richard Clayderman: I Have a Dream

Arvio: ”Kauheaa tuubaa, Richard Clayderman soittamassa Abbaa. Yksi instrumentti ja kaksi rekisteriä, mutta päinvastoin kuin kitara, piano kuulostaa puhelimessa aina rumalta. Clayderman on varmasti soittanut oikeaa pianoa, mutta se kuulosti halvalta midipianolta. Ällötti kaikin puolin, jonottajan aliarviointia. Musiikkia, joka yrittää olla loukkaamatta ketään. Sellainen musiikki loukkaa minua.”

Arvosana: 0/5 tähteä

Jyväskylän keskustan terveysasema

Kappale: Puhelimeen vastattiin heti, ei jonotusmusiikkia.

Arvio: ”En voi antaa arvosanaa, mutta kehun terveysasemaa siitä, ettei tarvinnut kuunnella jonotusmusiikkia.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.