Kriittisen massan jälkeen tulevat tympeät ankeuttajat

Somessa monella on ylisuuri pätemisen tarve, Heikki Kärki kirjoittaa.

Ilmiön kaava -teoksessa kuvataan ilmiön leviämistä ihmisryhmästä toiseen. Ensin ovat varhaiset innostujat, sitten tulevat vahvistavat auktoriteetit ja lopulta kriittinen massa.

Itse lisäisin vielä neljännen porukan: tympeät ankeuttajat. Kun mikä tahansa ilmiö kasvaa riittävän suureksi, se alkaa ärsyttää ihmisiä. Pilkkaajat, vähättelijät ja viisastelijat kömpivät esiin. Viisastelijat tosin kutsuvat itseään ”perspektiiviin laittajiksi”.

Viime viikolla sosiaalisessa mediassa levisi letkautuksia, joiden mukaan nyt pitäisi pukeutua Islannin pelipaitaan, lukea Knausgårdia, juoda IPA-olutta ja syödä nyhtökauraa. Siinä tulikin höhöteltyä kattavasti viime aikojen ilmiöille ja niitä seuraaville laumasieluille. Että ette vaan innostuisi mistään.

Nuorten kohdalla ollaan huolissaan some-kiusaamisesta. Ulkonäköpaineet seuraavat kaikkialle, kun ihmiset kommentoivat toistensa kuvia läpi vuorokauden.

Meidän aikuisten elämää koskettaa puolestaan some-päteminen. Välillä tuntuu kuin yli-innokas ja itsetunnoltaan hauras filosofian opiskelija seuraisi mukanani läpi vuorokauden. Ilmiöt, uutiset, kavereiden kuulumiset – aina on jotain näsäviisasta huomauteltavaa.

Irakin pommi-isku. Miksi et vaihda Irakin lippua profiilikuvaasi, vaikka vaihdoit lippua Ranskan terroristi-iskun jälkeen?

Islannin futismenestys. Mitä sinä täällä jalkapalloa kommentoit, kun et ole käynyt kotikaupunkisi joukkueen peleissä?

Ruokatrendit. Miten ihmeessä et ole maistanut sushiburritoa harissatahnalla? Onpa noloa.

Itse voisin jaaritella tuntikausia siitä, mitä on oikea jalkapallokannatus tai kuinka osoittaa empatiaa onnettomuuksien uhreille. Ja olen jaaritellutkin, mutta vain vuorovaikutuksellisessa ja huumorintajuisessa seurassa.

Sellaista on vaikea löytää sosiaa­lisesta mediasta, jossa monilla tuntuu olevan näennäisestä lupsakkuudesta huolimatta ylisuuri oikeassaolemisen tarve. Tarve näyttää nokkelalta, vaikka sitten muiden kustannuksella. Ja mikä olisi nokkelampaa kuin suitsia tylyillä faktoilla toisten innostusta. Mitä te jalkapallosta hössötätte, kun Suomessa on edelleen kodittomia.

Ei ihme, että some-paastosta on tullut uusi lomatrendi.

Kolumnisti on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.