Kulttuurin tarjonta kapenee maakunnissa – samat näytelmät kiertävät teattereita

Näytelmä on vaikeasti myytävä tuote, sanoo näytelmäkirjailija ja ohjaaja Juhani Joensuu.

Maakuntateatterien tarjonta on kaventunut. Teatterit valitsevat esitettäväkseen mieluummin tutun ja turvallisen näytelmätekstin kuin uuden.

Esityskaudella 2016–17 lähes puolet kaikista Suomen kantaesityksistä esitettiin Uudellamaalla, pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Kantaesityksiä oli Uudellamaalla 104. Luvussa eivät ole mukana harrastelijateatterit eivätkä esimerkiksi romaanista näyttämölle tehdyt dramatisoinnit.

Trendi näyttää vahvistuneen. Kymmenen vuotta sitten Uudenmaan osuus kantaesityksistä oli 38 prosenttia, vuonna 2010 se oli 40 prosenttia.

Uudellamaalla sijaitsee 21 teatteria eli runsas kolmannes Suomen ammattiteattereista. Pääkaupunkiseutu siis imuroi kokoaan suuremman osuuden uusista näytelmäteksteistä.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa nähtiin viime kaudella vain yksi kantaesitys. Monissa muissakin maakunnissa niitä oli alle kymmenen.

Pohjois-Karjalassa on yksi laitosteatteri, Joensuun kaupunginteatteri.

– Olisi kiva työllistää enemmän suomalaisia näytelmäkirjailijoita, mutta resurssit ovat mitä ovat. Aidon kantaesityksen tuottaminen on kalliimpaa. Tekijänoikeuskorvausten lisäksi on maksettava kirjoittamistyöstä, sanoo teatterinjohtaja Iiristiina Varilo.

Luvut kertovat siitä, että maakuntateatterit välttelevät riskejä, sanoo näytelmäkirjailija ja ohjaaja Juhani Joensuu. Uusiin käsikirjoituksiin ei hevillä tartuta, koska näytelmä on ”vaikeasti myytävä tuote”. Mieluummin annetaan näytelmän lyödä läpi ensin pääkaupunkiseudulla.

– Teatterinjohtajat saavat pöydilleen paljon tekstejä, ei niistä ole pulaa. Mutta esille pääseminen on vaikeaa, kun maailma on pullollaan valmiiksi menestyneitä tekstejä, Joensuu sanoo.

Miksi yleisö sitten haluaa tuttua ja turvallista?

– Ei haluta pettyä tai joutua yllätetyksi väärällä tavalla. Turvallisuushakuisuus on ihmisille aika luontaista, Joensuu pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.