Kun ei haluta myydä, viedään panttilainaamoon

Huonossa taloustilanteessa pantteja ei lunasteta niin paljon kuin parempana aikana.

Kullan hinnan nousu on vilkastuttanut panttilainojen ottoa. Kultakorujen lisäksi käypäisiä pantteja ovat muun muassa hopeakorut, taide, antiikki ja soittimet.
Nopea tekniikan kehitys näkyy panttilainaamoissa. Esimerkiksi VHS-soittimet eivät kelpaa enää pantiksi. Joskus on tarjottu muun muassa vaimoa ja pian vanhaksi menevää ajokorttia, mutta niitäkään ei hyväksytä. Jälleenmyyntiarvo olisi melko heikko.
Lama ei lisää kiirettä panttilainaamoissa, mutta taloustilanne saattaa olla syynä siihen, että pantteja ei haeta takaisin aivan niin paljon kuin muulloin.
– Taloustilanne näkyy ihmisten arjessa ja kuormituksena palvelutilanteissa. Toimimme myös lepotuolina, kuuntelemme murheita. Tämä on palveluammatiksi erityisen raskas, Arvopantin toimitusjohtaja, varatuomari Mika Ollila sanoo.
Helsingin Pantin operatiivinen johtaja Riku Järviö arvelee, että kuluttajat ovat nyt hieman varovaisia. Panttilainaa ei haluta ottaa, jos ei olla varmoja, että laina pystytään maksamaan takaisin.
– Pantiksi tuodaan esine, johon on tunneside, ja siksi laina halutaan hoitaa.
Huono taloustilanne näkyy siinä, että pantteja jää lunastamatta hieman enemmän kuin parempana aikana. Kuitenkin panttilainaamojen tuotosta vain alle kymmenen prosenttia tulee myynnistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.