Kybersuurlähettiläs: Uhkakuvat eivät saa peittää mahdollisuuksia

Pia Rantala-Engberg työskentelee kybermaailmassa, vaikka ei ole lainkaan tekninen ihminen.

– Vasta viime vuosina on herätty sääntelyn ja kyberiä koskevan politiikan tarpeeseen. On luotava yhteisiä pelisääntöjä, sanoo kyberasioista ulkoministeriössä vastaava suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg, 56.

Haasteen sääntelylle muodostaa se, että jo pelkästään teknisen kehityksen nopeus tekee valtioille ja kansainvälisille järjestöille vaikeaksi pysyä perillä siitä, mitä asioita pitää ja kannattaa säädellä.

– Kehitys on hullun nopeaa, Rantala-Engberg sanoo.

Kybermaailmaa koskeva sääntely on luotava huolellisesti, koska nyt rakennetaan se todellisuus, jossa tulevaisuudessa toimitaan. Vaikka julkisuudessa puhutaan usein vain kybermaailman riskeistä, Rantala-Engberg haluaa muistuttaa digitalisaation positiivisista puolista. Digitalisaatio luo työtä ja helpottaa elämää.

– Se on valtava mahdollisuus hyvinvointiin, emme halua menettää sitä. Me osallistumme pelisääntöjen luomiseen, koska haluamme taata universaalin, vapaan ja turvallisen tietoverkkojen käyttämisen kaikille.

Realismia ei saa unohtaa, Rantala-Engberg korostaa. Siihen kuuluu, että jokainen huolehtii omasta tietoturvastaan ja tiedostaa verkossa toimimisen vaarat.

Realismi on myös sitä, että kybersuurlähettiläs toimii ulkoministeriön poliittisella osastolla turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikössä.

Mutta miten kybermaailmaa voidaan säädellä?

Vähitellen, Rantala-Engberg vastaa.

Työtä kybermaailman pelisääntöjen selventämiseksi tehdään monilla kansainvälisen yhteistyön areenoilla, esimerkiksi YK:ssa, EU:ssa, Natossa ja Etyjissä monien muiden lisäksi.

Yhteistyöelimissä sovelletaan olemassa olevia normeja ja kansainvälistä oikeutta sovelletaan ja tulkitaan uutta tilannetta vastaaviksi ja samalla luodaan uusia pelisääntöjä.

Kun tulevaisuuden mahdollisuuksia ja riskejä on vaikeaa ennakoida, on ennen muuta rakennettava luottamusta eri osapuolten välille, Rantala-Engberg sanoo.

Rantala-Engberg on järjestyksessä toinen Suomen kybersuurlähettiläs.

Toimenkuva kuulostaa scifiltä, mutta on ennen muuta perinteistä diplomaatin työtä.

– En ole vähääkään tekninen ihminen tai sen puolen osaaja, mutta olen kyllä nyt huomannut olevani eri tavalla kiinnostunut tietotekniikasta kuin ennen, Rantala-Engberg sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Kolumni: Kun suutun, olen leppoisa ja rento

Somen muutos ei olekaan ollut niin dramaattista kuin usein kuvitellaan – sosiaaliseen mediaan liittyy paljon harhakäsityksiä

Onko suuronnettomuus tärkeämpi kuin hauska koiravideo? Nykyisessä mediamaailmassa lukijan on vaikea tunnistaa, mikä on oleellista tai totta, sanoo tiedetoimittaja Tiina Raevaara

Mikko Martikainen otettiin analysoimaan Sotshin olympialaisten lumetusjärjestelmiä ja niin hänestä tuli maailmankuulu "lumikuiskaaja"

Kuka hakee lohtua tuomiokirkosta? Tuomio-alkuiset yhdyssanat ovat 1600-luvulla tehty käännösvirhe, mutta tarvitaan ihme ennen kuin kirkko saa ne uudistettua

Kolumni: Koululiikunnassa kyllä juostiin, mutta ei siellä opetettu juoksemaan

"Huora!", "painu takaisin keittiöön!" – MereKat eli Kati Haapanen on huipputason e-urheilija, mutta pelimaailmassa sekään ei riitä, jos on nainen

"Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen

Mitä uskaltaa ostaa? – Kuluttajan on vaikeaa erottaa oikeasti vastuullinen tuote katteettomista myyntipuheista

"Ensimmäisenä vuonna näyttämöllä ei saanut edes puhua" – Pietarilainen näyttelijäkoulu on kova maailma, mutta Maksim Pavlenko ja Henna Haverinen löysivät sieltä rakkauden

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.