Lakien laatu on parantunut valvonnalla

Lainsäädännössä on yksi iso ongelma: poliitikot pyrkivät sanelemaan kaiken.

Ministeriöissä tehtävän lainsäädäntötyön laatu on parantunut, kun siihen on kiinnitetty huomiota, sanoo Lainsäädännön arviointineuvoston puheenjohtaja Leila Kostiainen.

Eduskuntaan tulevien lakien laadusta ovat puhuneet niin poliitikot, virkamiehet kuin mediakin, ja keskustelu on ollut hyväksi, Kostiainen katsoo.

Osansa on ollut myös valvonnalla. Kostiainen johtaa 2015 valtioneuvoston kanslian yhteyteen perustettua Lainsäädännön arviointineuvostoa, jonka tehtävänä on valvoa hallituksen eduskunnalle antamia lakiesityksiä ja niiden vaikutusarviointeja.

– Neuvoston antama kriittinen arviointi on johtanut ministeriöissä hyvään petraamiseen, Kostiainen sanoo Sunnuntaisuomalaiselle.

Keskeisiä ongelmia lainsäädännön laadun kannalta ovat ministeriöiden vähentyneet resurssit ja kiire.

Itä-Suomen yliopiston lainsäädäntötutkimuksen professori Anssi Keinänen nostaa esiin myös poliittisen ohjauksen.

Kun lainvalmistelu aloitetaan, pyrkivät poliitikot sanelemaan myös keinot, joilla lakiesityksessä tarkoitettuihin päämääriin pyritään.

Tällöin virkakunta ei pysty esittämään poliitikoille vaihtoehtoisia tapoja päästä päämäärään ja niiden vaikutuksista tehtyjä arviointeja. Pahimmillaan etukäteen valittujen keinojen sovittaminen olemassa olevan lainsäädännön puitteisiin koettelee realismin rajoja.

Ratkaisuksi Keinänen tarjoaa pitkää tietä, poliittisen kulttuurin muuttamista:

– Isojen eduskuntapuolueiden olisi yhdessä mietittävä, mitä lainsäädäntötyön parantamiseksi voitaisiin tehdä niin, ettei poliitikoilta viedä heidän päätöksentekomahdollisuuksiaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .