Lauri Markkanen ei halua pelata Playstationilla koripalloa: "Se Markkanen on ihan surkea äijä!"

Pitkä mies ei pääse piiloon.

Kun 213-senttinen koripalloilija Lauri Markkanen, 20, muutti viime kesänä Chicagoon, hän saattoi kävellä suurkaupungin kaduilla kaikessa rauhassa. Hän oli rookie, tuntematon tulokas tuntemattomasta koripallomaasta. Markkasen ensimmäisessä virallisessa ottelussa hänen pelipaitansa selkään oli kirjoitettu ”Markkenan”.

Nyt on toisin. Isä Pekka Markkanen, 50, osoittaa Chicagon finanssikeskuksen pilvenpiirtäjässä sijaitsevan kotinsa ikkunasta Laurin asunnon suuntaan. Matkaa on pari korttelia. Jos välissä ei olisi yhtä pilvenpiirtäjää, asunnoista voisi nähdä toisiinsa.

Mutta jos Lauri haluaa kävellä isänsä luokse kyläilemään, hän valitsee hetken, jolloin kaduilla on hiljaista. Lisäksi nuorukaisella on tapana piilottaa kihara tukkansa hupparin alle.

Silti kaduilla saattaa alkaa hulina. Autot pysähtelevät, ihmiset laittavat hätävilkut päälle ja ryntäävät ottamaan yhteiskuvia nuorukaisen kanssa.

Markkasen suosio on johtanut koomisiin tilanteisiin. Kerran Lauri opetteli Pekan kanssa autolla ajamista ja viereistä kaistaa ajoi kahden rakennusduunarin seurue. Miehet viittoivat Laurille, että tämä avaisi ikkunan ja kirjoittaisi vauhdissa nimikirjoitukset.

– Silloin oli pakko lyödä jarrua. Sanoin, että tässä vasta opetellaan ajamista. Eikä nimikirjoituksia ruveta jakelemaan kesken ajon, vaikka olisi ajokorttikin, Pekka kertoo.

Ihmisten suhtautuminen kertoo kahdesta asiasta.

Ensinnäkin amerikkalaisesta kulttuurista, jossa urheilu on itseisarvoisesti tärkeä juttu. Pienet tuppukylätkin listaavat kadunvarsien kylteissä ylpeästi urheilusaavutuksiaan. Suurimmat tähdet ovat niin palvottuja, että suomalainen vertailukohta vaatisi Cheekin ja Sauli Niinistön risteyttämistä.

Kun Pekka Markkanen pelasi koripalloa Kansasin yliopistossa vuonna 1990, Chicagon tähtipelaaja Michael Jordan saapui vierailulle Markkasen kotikaupunkiin Lawrenceen. Koska Jordan halusi hoitaa pankkiasioitaan, suljettiin koko pankki muilta asiakkailta. Vain muutama luotettu työntekijä sai jäädä paikalle.

– En tiedä, onko se kadehdittavaa elämää. Mutta sellaista on olla urheilutähti USA:ssa, Pekka sanoo.

Lauri Markkasta itseään huomio ei ole häirinnyt. Syy on yksinkertainen.

– Mä en liiku missään. Menen hallille, tulen kotiin, vietän aikaa perheen kanssa. Tämä on tavallista työssäkäyvän ihmisen elämää – paitsi että meillä on viikonloputkin töitä. Silloin tällöin on joku harvinainen vapaapäivä, hän kertoo.

Toisekseen Markkasen kasvanut huomio kertoo siitä, että hän on pelannut hyvin.

Suomessa sitä on ollut vaikea olla huomaamatta. Mediasta on saanut lukea lähes päivittäin Markkasen uroteoista. Tulokassopimuksesta, ennätyksistä, valinnasta tähdistöviikonloppuun, pisteistä ja levypalloista Wizardsia tai Hornetsia vastaan...

Uutistulva jakaa mielipiteitä. Toiset ovat sitä mieltä, että Markkasesta kirjoitetaan liikaa. Koripalloihmisten mukaan Suomessa ei taas ymmärretä, kuinka suuri tähti jyväskyläläisnuorukainen on maailmalla.

– Jotkut sanovat, että Lauri on ansainnut jokaisen palstamillinsä, Pekka Markkanen hymähtää.

Arvioiden mukaan koripallo on maailman toiseksi seuratuin urheilulaji. NBA on ylivoimaisesti sen seuratuin sarja. Pelkästään Kiinassa viime vuoden NBA-finaalit keräsivät 200 miljoonaa katsojaa.

Yhdysvalloissa koripallo on ohittamassa amerikkalaisen jalkapallon maan suosituimpana urheiluna. Chicago Bulls on yksi lajin suurimmista seuroista, se pelaa USA:n kolmanneksi suurimmassa kaupungissa ja kerää jokaiseen kotipeliinsä yli 20 000 katsojaa.

Lauri Markkanen on ollut monessa pelissä Bullsin paras pelaaja. Amerikkalaismedia on nimennyt hänet Chicagon ”yksisarviseksi”: pitkäksi pelaajaksi, joka on harvinaisen hyvä pallon käsittelijä ja heittäjä.

Joten kyllä, Markkanen on suuri tähti maailmalla.

– Sanoisin, että Lauri on tällä hetkellä kymmenen tunnetuimman suomalaisen ihmisen joukossa, Pekka Markkanen arvioi.

Iso käännekohta oli tammikuun 10. päivän ottelu New Yorkissa. Lauri heitti piste-ennätyksensä (33) ja pelasi paremmin kuin New Yorkin kehuttu latvialaistulokas Kristaps Porzings. Lisäksi Markkanen täräytti amerikkalaistermiä käyttäen ”julistedonkin” (poster dunk), jota on katsottu internetin videopalveluissa miljoonia kertoja.

– Sen pelin jälkeen Laurin pelipaidat ovat olleet loppuunmyytyjä. Niitä painetaan lisää, mutta kaikki menevät heti kaupaksi, isä kertoo.

Jos joku nuori suomalaisurheilija on hyvä kestämään höykytyksen ympärillään, se on Lauri Markkanen. Tuttavat kotikaupungista Jyväskylästä kuvailevat häntä rauhalliseksi, nöyräksi ja säntilliseksi nuorukaiseksi, joka on ennemmin ujo kuin rempseä. Ennemmin tarkkailija kuin esillä olija.

– Todellinen jalat maassa -tyyppi, Markkasen entinen liikunnanopettaja Sami Kalaja sanoo.

Ominaisuudelle on käyttöä. Markkanen tienaa tulokaskaudestaan palkkana 3,4 miljoonaa euroa, koko nelivuotisen sopimuksen arvo on 18,3 miljoonaa. Lisäksi tulevat erilaiset sponsorit, joista pelkästään Niken sopimuksen on arvioitu olevan ”miljoonaluokkaa”.

Urheilulehti Sports Illustrated kertoi vuonna 2009, että 60 prosenttia NBA:n pelaajista on varattomia viisi vuotta uransa jälkeen. Luku on kiistanalaisen suuri mutta kertoo jotain huippukoripalloilijoiden elämäntavoista.

Suurkaupungin houkutusten on vaikea kuvitella vaikuttavan Markkaseen. Hän ei käytä alkoholia, eikä halua puhua julkisuudessa muusta kuin urheilusta. Markkanen pitää päivittäin yhteyttä lapsuuden kaveriporukkaan ja odottaa jo keskinäisiä koripallopelejä jyväskyläläisen koulun salissa.

– Varmaan Chicagossa olisi jotain bileitä, mutta en tiedä niistä mitään. En ole sellainen ihminen, joka käy juhlimassa, Markkanen sanoo.

Sen sijaan hän rentoutuu pelaamalla sotapelejä tai NHL:ää Playstationilla. Koripallopeli NBA 2K18 saa puolestaan pysyä hyllyssä.

– Yritin pelata itselläni, mutta se on ihan surkea äijä. Se Markkanen pystyy just ja just donkkaamaan!

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .