Lobbari Päivi Mononen-Mikkilä ei polta mutta puhuu tupakan puolesta

Uusi tupakkalaki ajaa alan yritykset entistä ahtaammalle.

Päivi Mononen-Mikkilä, 60, lähti pari vuotta sitten innoissaan uuteen työhön. Hänestä tuli Suomen johtava tupakkalobbari, Philip Morris Finlandin viestinnästä ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja. Häntä ei haitannut se, että tupakka on tappavan epäterveellistä.

– Niin kauan kun toiminta on laillista, sen puolesta voi puhua, sanoo lobbari, joka ei itse polta.

Tupakan mainonta on pitkään ollut Suomessa kiellettyä. Tupakkalobbari on tottunut alan tiukkaan sääntelyyn. Ja entistä tiukempaa on tulossa: elokuussa astui voimaan uusi tupakkalaki, jolla tavoitellaan savutonta Suomea vuoteen 2030 mennessä.

Viimeistään ensi toukokuussa kaikkien tupakka-askien pinta-alasta 65 prosenttia on peitettävä valokuvilla, jotka kertovat tupakan vaaroista. Luvassa on muun muassa mustanpuhuvia kuvia tupakan runtelemista keuhkoista. Kolmen vuoden päästä tupakassa on lopetettava mentolin kaltaisten makuaineiden käyttö.

Tupakkayritysten markkinatilanne ei siis vaikuta lupaavalta.

– Niin, liikkumatila on pieni, mutta sellainen kuitenkin on – vaikka tupakka on terveydelle vaarallista, Mononen-Mikkilä sanoo.

Philip Morris on valtava kansainvälinen yritys, jossa työskentelee 85 000 ihmistä. Suomessa työntekijöitä on vain 26. Tupakkatehtaat sulkivat täällä ovensa vuosia sitten, ja enää jäljellä on lähinnä myynti- ja markkinointiväkeä.

Mononen-Mikkilän mukaan Philip Morrisin pitää toimia läpinäkyvästi. Hän kertoo, että noin 20 prosenttia suomalaisten kuluttamasta tupakasta on tuontitavaraa. Osa tästä on laitonta tuontia, josta Suomi ei saa verotuloja.

– Valtiolta jää saamatta aikamoinen summa. Jotain voi päätellä siitä, että laillisesti myydystä tupakasta kertyy nyt valmisteveroa yli miljardi euroa.

– Seuraamme tarkkaan, miten esimerkiksi tupakkaveron korotus vaikuttaa kulutukseen ja tuontiin ja viemme sitten tietoa päättäjille. Maailmalla haluamme olla mukana ehkäisemässä väärennöksiä, laitonta kauppaa ja salakuljetuksia. Kaikkeen tähän liittyy usein muutakin rikollisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.