Maailma on täynnä hassuja hääperinteitä – tässä erikoisimmat

Joissain maissa morsiamen päälle syljetään, toisissa morsianta heitellään puisilla linnuilla.

Häihin liittyy vanhoja perinteitä ja uskomuksia, joista moni ei halua luopua. Kyselytutkimusten mukaan nykyhäissäkin on suosittu pitää kiinni "jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä" -sanonnasta.

Se liittyy morsiamen asuun, jossa jokin uusi edustaa tulevaisuutta avioliitossa, vanha menneisyyttä perhesiteineen, lainattu luottamusta ja sinisellä torjutaan huonoa onnea. Sinistä on pidetty myös uskollisuuden värinä.

Suomessa avioliiton onneen on perinteisesti pyritty vaikuttamaan esimerkiksi morsiamen poveen kätketyillä esineillä, kuten saippualla ja tulitikuilla.

Saippuan tarkoitus on pitää morsiamen liikkeet liukkaina, kun taas tulitikulla on pyritty estämään lämmön loppuminen liitosta.

Ruotsissa morsiamet ovat perinteisesti laittaneet toiseen kenkäänsä kultakolikon isältään ja toiseen hopeakolikon äidiltään turvatakseen vaurauden liitossa.

Norjalaismorsiamet ovat puolestaan kantaneet kruunua, josta roikkuu metallisia amuletteja. Amulettien kilinän on ajateltu karkottavan pahoja henkiä.

Kenian ja Tansanian alueella asuvan Masai-heimon perinteisiin kuuluu, että morsiamen isä sylkäisee tyttärensä päähän ja povelle ennen kuin tämä lähtee sulhasen matkaan. Masai-kulttuurissa sylkeminen liittyy yleisemminkin hyvän onnen toivomiseen.

Korealaisissa häissä sulhasen äiti saattaa viskata morsianta puusta koverretuilla ankoilla tai hanhilla. Perinteen taustalla on uskollisuuden symboleina pidetyt mandariinisorsat. Samanlaista loppuelämän uskollisuutta toivotaan myös tulevalle liitolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Pauli Hanhiniemelle ei yksi ammatti riitä: Rockmuusikko-säveltäjä-sanoittaja-näyttelijä julkaisi ensimmäisen romaaninsa

Urheilulääkäri Pippa Laukka on heikkona kermaan ja James Bondiin – opiskeluaikana bileet tulivat ennen tenttejä

Kolumni: Sähköpostissa levinneet ketjukirjeet olivat muotia parikymmentä vuotta sitten – nyt ketjuun liittyminen antoi mahdollisuuden tehdä itsestäni moniulotteisesti pellen

Toimittaja Arttu Seppänen luopui aseista ja kävi täydennyspalveluksen: "Viiden päivän aikana opin enemmän kuin puolessa vuodessa armeijassa"

"Minulla on helvetillinen sinkkuangsti" – sarjahalaajan ihmetekoja ihmettelivät toimittajat ja kohuministeri

Rikkaruohonen: Olin mystisen naisen sylissä

Talvet ovat Keski-Suomessa jo niin leutoja, että keinolumi on välttämätöntä talvilajeille: "Vuosi 2014 oli kaikkein huonoin"

Poliitikot kilpailevat verisesti paikoista yhtiöiden hallintoneuvostoissa – vaikka niillä ei todellisuudessa ole juurikaan valtaa

Kolumni: Teinitylytys osuu tarkasti kipupisteisiin

Keksijä Harri Hämäläinen aloitti uransa kahdeksanvuotiaana – ensimmäiseksi hän keksi keinon rikastua

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.