Makaaberissa bingossa voittaja ei juhli

Miksi veneestä on noustava kusemaan reunan yli? Kaisa Haatanen kysyy.

Aina juhannuksen alla monissa lehdissä on leikkimielisiä testejä: kuka sopisi sinulle juhannusheilaksi? Myös tällä viikolla on testejä täytelty lomia odotellessa.

Minä vastasin erään lehden testissä, että syön mieluiten juhannuksena grillimakkaraa, haluan mieluummin jutella koko yön kuin tanssia ja että heräisin mieluiten omassa sängyssäni ilman päänsärkyä. Testin mukaan ihannejuhannusheilani olisi Ville Niinistö, ja mitäpä minä siihen vastaankaan panemaan.

Facebookissa kävi ilmi, että 90 prosenttia saman testin tehneistä ystävättäristäni sai sopivimmaksi kumppanikseen sen yhden Jaajon, ja tämä johti merkittävään höppäkeskusteluun. Käytännölliset ikätoverittaret katsoivat tämän olevan erinomainen tilaisuus muotoilla Jaajon hiukset uusiksi. Ihailin tätä pragmaattista otetta myhäillessäni leuhkasti Ville Niinistön selän takana.

Netissä on toisenlaisiakin juhannustestejä. Näistä makaaberein on jo vuosia ollut arvauspeli, jota myös juhannusbingoksi kutsutaan. Tässä pelissä veikataan, kuinka monta ihmistä juhannuksena kuolee. Ja kun kuolee, niin miten. Hukkumalla, tappelussa vai liikenteessä.

Vuotuisia muuttuvia tekijöitä ovat juhannuspyhien pituus ja tietenkin sää. Juhannusaatto on perjantaisin ja meteorologit povaavat tänä vuonna helteitä, eli olosuhteet ovat otolliset surkeaan lopputulemaan. Oikein arvanneet eivät voittoaan juhli – niin hullussa Suomessa emme elä.

Liikenneonnettomuudet ovat helpoin käsittää. Suurin osa Suomea lähtee paikasta X jonnekin muualle, tiet ovat täynnä, ihmiset haluavat pian perille, tarkkaavaisuus herpaantuu. Kotiin palatessa saattavat promillet vielä paukkua. En panisi ollenkaan pahakseni sellaista holhousta, että autoissa olisi aina alkometri. Niin että auto ei hievahtaisikaan kuin nollalukemilla.

Tappelut ovat primitiivisiä muistoja ihmiskunnan alkuhämäristä. Silti harvassa ovat ne juhannukset, jolloin jotakuta ei tapeta. Parin päivän dokaamisen jälkeinen laskuhumala, jo valmiiksi ankeat olot ja välit, äkkiraivo ja typeryys – ei näistä aineksista kai koskaan päästä eroon.

Hukkumiskuolemat eivät mahdu kallooni ollenkaan. Miksi on ihmisen lähdettävä uimaan vastarannalle? Miksi veneestä on noustava kusemaan reunan yli? Onnettomimmat hukkuvat tietysti paljuihinsa. Ihminen on hullu.

Joko pääsitte juhannustunnelmaan? Hyvää ja ihanaa juhannusta haluan kuitenkin toivottaa, rakkaat ihmiset. Olkaa nätisti ja pitää toisistanne hyvää huolta!

Kolumnisti on pohjattoman utelias aikuinen nainen ja kirjailija.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Kolumni: Sain perinnöksi loppumattoman laihiksen

"Liikennerikoksia, jonkin verran raiskauksia ja niin paljon pahoinpitelyjä, että niitä on turha edes yrittää laskea" – Tyypillinen suomalainen rikos on suunnittelematonta sähläämistä

Kolumni: Puhelin ei ole enää puhelin vaan jotain kellokortin ja esimiehen väliltä

Mokkainen hapsuliivi oli Soile-Maria Linnemäen porttihuume – nyt vaatelainaamoyrittäjä rohkaisee naisia pukeutumaan glitteriin

"Mietin joskus, minkälaisissa kodeissa nämä ihmiset elävät" – Myyjä X kertoo, ketkä ovat kauppojen kauhuasiakkaita

Tutkija: Game of Thronesin sotilasjohtaminen on täysin kelvotonta – "On äärimmäisen hölmöä panna katapultit puolustettavan linnan muurin ulkopuolelle"

Anna-Saara Tikka ja neljä muuta maanviljelijää yhdistivät voimansa – nyt heillä on 200 lehmän osakeyhtiö, jonka liikevaihto on lähes miljoona euroa

EMBARGO 19.5.2019 9:21 Mokkainen hapsuliivi oli Soile-Maria Linnemäen porttihuume – nyt vaatelainaamoyrittäjä rohkaisee naisia pukeutumaan glitteriin

Kolumni: Hoitolaitoskohu toi äidin laitokseen lisää käsipareja

Kolumni: "Saan viikoittain sähköposteja, joissa minulta pyydetään työtä, joka pitäisi tehdä ilmaiseksi"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.