Mikä Pokémon Gossa on niin uutta?

Suomessa lisättyyn todellisuuteen perustuvia pelejä on pelattu jo vuosikymmeniä, kirjoittaa Markku Paretskoi.

Pokémon Go -kännykkäpeli on valloittanut maailmaa flunssavirustakin nopeammin. Miljoonia pelaajia kerännyt uutuuspeli perustuu lisättyyn todellisuuteen. Pelissä on virtuaalihahmoja, joita pelaajat yrittävät etsiä ja pyydystää älypuhelimillaan.

Pokémon Go on lanseerattu vallankumouksellisena uutuutena. Sitä se ei kuitenkaan ole. Täällä Suomessa vastaavia lisättyyn todellisuuteen (tunnetaan myös nimellä Lapin lisä) ja virtuaalihahmoihin perustuvia pelejä on ollut käytössä iät ja ajat.

Rautakáuppamon Go

Meillä jo vuosikymmeniä pelattu koukuttava peli, jossa asiakkaat juoksevat ympäri rautakauppaa ja yrittävät etsiä myyjää. Jos pelaaja onnistuu löytämään hyllyn takana vilahtavan myyjän, se on vielä pyydystettävä.

Táximon Go

Etenkin uudenvuodenaattoina, vappuisin ja pikkujouluviikonloppuina suosittu peli, jossa yritetään löytää ja pyydystää vapaa taksi.

Pizzámon Go

Pelaaja yrittää löytää kuuden euron pizzoja, joista on maksettu alvit ja sotut.

Poliitikkómon Go

Joka neljäs vuosi pelattava poliittinen näytöspeli, jota myös eduskuntavaalikampanjaksi kutsutaan. Pelin ideana on se, että vaalien jälkeen lisättyyn todellisuuteen perustuvat vaalilupaukset katoavat ja valitut kansanedustajat muuttuvat virtuaalihahmoiksi, joita kansalaiset eivät enää koskaan tapaa.

Asiakaspalvélumon No No

Tässä pelissä ei juosta ympäriinsä pää kolmantena jalkana vaan istutaan paikoillaan. Peli vaatii rautaisia hermoja ja pitkää pinnaa, sillä ideana on odottaa jopa tuntikausia kännykkä korvalla, josko esimerkiksi teleyhtiön virtuaaliasiakaspalvelu sattuisi vastaamaan.

Sotémon Go

Supervaikea peli: etsi sellainen sote-malli, joka toimii edes virtuaalimuodossa.

Peräkamaripóikamon Go

Pelimiehet yrittävät löytää naisseuraa, joka on kuitenkin lähinnä virtuaalista. Poikaporukassa kerrotut naisjutut ovat tietenkin lisättyä todellisuutta.

Pokémoniton Go

Tämän pelin ilmestymistä odotetaan kärsimättömästi, sillä moni haluaisi kävellä kaupungilla rauhassa. Pokémoniton Go perustuu lisätyn todellisuuden vastakohtaan – eli vähennettyyn todellisuuteen. Se tarkoittaa sitä, että kännykän ruutu näyttää ympäristömme sellaisessa tilassa, josta on poistettu päättömästi ryntäilevät, päälle kävelevät ja vaaratilanteita aiheuttavat virtuaalihahmojen pyydystäjät.

Kolumnisti on toimittaja ja käsikirjoittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.