Mistä tuntee tulitaiteilijan? Palaneista sormista ja reikäisistä vaatteista

Tulitaiteilija Laura Koskinen, 32, kuuluu helsinkiläisen Taikatulet-tulitanssiryhmän perustajajäseniin.

Vuonna 2005 perustettu ryhmä yhdistelee show’ssaan tanssia ja jongleerausta tulenkäyttöön. Kolmihenkinen Taikatulet esiintyy tapahtumissa ympäri Suomea ja maailmaa. Lomallaan Laura Koskinen matkustaa Sisiliaan, jotta kesästä tulisi varmasti tarpeeksi kuuma.

Miksi tunnet poltetta tuleen?

Se on ikiaikainen elementti, jossa on kiehtovaa, maagista voimaa. Ihminen on aina pitänyt tulen tuijottelusta.

Mistä sait kipinän tulitaiteeseen?

Se oli vahinko, kuten monet hyvät asiat maailmassa. Lapsena en juuri harrastanut tulitikkuleikkejä, vaikka tietysti sormen vetäminen kynttilän yli tuntui jännittävältä. Taisin olla 16-vuotias, kun ystäväni sai jongleerausvälineet ja innosti minuakin harjoittelemaan niillä. Ensin harjoittelimme temppuja ilman tulta, myöhemmin tulen kanssa. Lopulta rakensimme omat tulivälineet.

Onko harjoituksissa tai esiintyessä sattunut vahinkoja tulen kanssa?

Sormet ovat palaneet joskus. Vaarallisinta esityksissämme ovat kipinäsuihkut, joissa on palavaa metallia. Ne tekevät reikiä vaatteisiin. Kerran meille oli varattu esiintymiseen liian pieni alue, jota ei ollut mahdollista muuttaa ennen keikkaa. En pystynyt pyörittämään tulivälinettä pienessä tilassa tarpeeksi voimakkaasti, jotta kipinä olisi lentänyt kauas ja samalla viilentynyt. Yksi kipinöistä lensi suoraan ylöspäin, meni sisään paidankauluksesta ja teki rintakehään pienen arven. Sen pahempaa minulle ei ole sattunut. 

Millainen keikkatahtisi on kesällä?

Kesällä esiintymisiä on valoisuuden takia vähän. Keikkakausi alkaa toden teolla loppukesällä, sillä moni ajattelee tuliesityksen sopivan pimeneviin iltoihin. Syksyisin keikkoja on parhaimmillaan jopa kuusi viikossa. Sen lisäksi pikkujoulukausi on kiireistä aikaa.

Tulistutko helposti?

Sanotaan näin: minulla on pitkä sytytyslanka, mutta jos se pääsee loppumaan, proppu saattaa palaa.

Mikä on sinulle tämän kesän kuumin juttu?

Menen lomamatkalle Sisiliaan. Pelaan kesän varman päälle: siellä on toivottavasti tarpeeksi kuuma! Taidan ottaa matkallekin mukaan tulihulavanteen, jota voin pyöritellä paikallisten iloksi.

Onko sinulla usein tuli hännän alla?

Joskus niin pääsee käymään. Tyypillisimpiä tällaisia tilanteita ovat uusien esitysten valmistelut, sillä välineiden, koreografioiden ja musiikkien suunnittelussa kestää pitkään. Kun deadline lähestyy, viimeiset viikot vedetään kirjaimellisesti tuli hännän alla.

Mikä on mielestäsi polttava kysymys, jonka toivoisit saavan huomiota?

Ympäristöasiat ja ilmastonmuutos. Jos niihin ei reagoida hyvissä ajoin, alkaa tulla globaalisti kuumat paikat.

Pidätkö tulisesta ruuasta?

Tulinen ruoka on varsin hyvää. Se sopii sekä keholle että mielelle.

Onko tulitaiteilija erityisen tulinen suutelija?

Totta kai on!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.