Moni ihminen on eläimelle henkensä velkaa – esittelemme muun muassa Täplän, Häpin, Ning Nongin ja fiksun ryhävalaan

Täplä-koira

Perheen kuusivuotias poika oikaisi toukokuussa 2018 pellon poikki ja putosi maatilan lietesäiliöön. Vajaan vuoden ikäisen jackrusselinterrierin Täplän hätääntynyt käytös lietesäiliön reunalla herätti maatilan työntekijän huomion, ja hän hoksasi, että kyseessä on hätätilanne. Kun työntekijä ehti paikalle, poika oli ehtinyt vajota jo korviaan myöten lietesäiliöön.

Viime vuonna kaikkiaan kahdeksantoista koiraa, myös Täplä, sai Kennelliitolta Sankarikoiran arvonimen.

Häpi-kolli

Kissaliitto myönsi viime vuonna neljälle suomalaiskissalle Sankarikissan arvonimen. Yksi niistä on valkeakoskelainen kolli Häpi, virallisemmin Happyday.

Huhtikuussa 2017 Häpi haistoi aamuyöllä savun – palohälyttimestä oli patteri loppu –, hyppäsi emäntänsä mahan päälle ja päästi kovan äänen, mikä herätti emännän. Yhdessä Häpi ja emäntä painuivat ulos.

Mutta voi ei! Kissakaveri Sunnyday eli Sani oli jäänyt vielä taloon. Emäntä löysi tiedottoman Sanin ja pelasti senkin turvaan. Palokunta saapui paikalle pian.

Sotahevoset

Suomenhevonen oli tärkeä apu suomalaissotilaille talvi-, jatko- ja Lapin sodassa. Esimerkiksi talvisodassa koko kenttätykistön liikkuvuus oli hevosten varassa.

Talvisodan päättymiseen mennessä hevosia oli pakko-otettu puolustusvoimille liki 72 000 eli neljännes maan koko täysi-ikäisestä hevoskannasta.

Talvisodassa hevosia kuoli tai katosi 7 200, niitä haavoittui tai sairastui liki 35 000. Jatkosodassa tappioluvut kaksinkertaistuivat, ja suurimmat tappiot kärsivät tykkihevoset. Yhtä tykkiä vetämässä saattoi olla kahdeksan hevosta, ja niiden oli pysyttävä paikoillaan vihollishävittäjien tulituksesta huolimatta.

Neuvokkaat delfiinit

Delfiinit tulivat apuun, kun valkohai hyökkäsi surffarin kimppuun Kaliforniassa vuonna 2007. Hai hyökkäsi kolmesti. Ensimmäisellä kerralla se ainoastaan osui surffaripoikaan, toisella kerralla se iski hampaansa pojan vartaloon ja surffilautaan, ja poika sai haavoja selkäänsä. Kolmannella kerralla hai tarttui pojan oikeaan jalkaan ja yritti repiä sen irti. Poika taisteli vastaan ja potki haita päähän, kunnes se irrotti. Sen jälkeen delfiinit ympäröivät pojan ja suojasivat häntä niin kauan, että poika sai uitua turvaan.

Kuusi viikkoa tapahtuman jälkeen poika surffasi jälleen.

Fiksu ryhävalas

Ryhävalas ilmestyi uimassa olleen meribiologin lähelle Polynesian Cookinsaarilla vuonna 2017. Valas käyttäytyi oudosti: se yritti kantaa naista päänsä, mahansa ja selkänsä päällä ja ohjasi monta kertaa naista rintaevänsä alle.

Meribiologi tajusi tilanteen vasta kun oli päässyt pois vedestä. Valaan ympärillä pyöri liki viisimetrinen tiikerihai, jonka hyökkäykseltä valas naista suojeli.

Kolme leijonasuojelijaa

Seitsemän miestä kidnappasi 12-vuotiaan etiopialaistytön koulumatkalla vuonna 2005. Kun miehet olivat viikkoa myöhemmin aikeissa siirtää tytön toiseen paikkaan, hätiin tuli kolme leijonaa. Ne häätivät kidnappaajat pois. Tyttöä leijonat eivät kuitenkaan satuttaneet.

Miehet olivat aikoneet myydä tytön pakkoavioliittoon. Kun poliisit saapuivat paikalle, leijonat seisoivat tytön suojana kuin henkivartijat, kunnes katosivat metsään.

Pelastajapeura

Nainen oli kävelemässä Oxfordin kaupungissa Yhdysvaltain Ohiossa helmikuussa 2012, kun mies hyökkäsi hänen kimppuunsa, raahasi hänet rakennuksen taakse ja yritti kuristaa käsilaukun hihnalla. Miehen tarkoitus oli ryöstää nainen. Tuntematon sankaripeura ilmestyi lähipuskasta ja säikäytti miehen irti naisesta.

Nainen selvisi ruhjeilla, eikä menettänyt edes omaisuuttaan.

Ning Nong -elefantti

Kahdeksanvuotias brittityttö oli Thaimaassa vuonna 2004. Hän ratsasti elefantilla rannalla, kun tsunami iski. Nuori Ning Nong -niminen elefantti juoksi tyttö selässään korkeammalle paikalle ja pukkasi tytön muurin päälle suojaan. Myös Ning Nong selvisi katastrofista.

Myöhemmin tarinasta tehtiin kirja ja näytelmä.

Willie-papukaija

Vuonna 2008 kaksivuotias yhdysvaltalainen Hannah-tyttö oli katsomassa televisiota sillä välin kun hänen aamupuuronsa jäähtyi. Lapsenvahti oli käymässä vessassa, jonne hän kuuli, kuinka munkkiaratti Willie alkoi rääkyä toistuvasti: ”Mama! Baby!”

Keittiössä Hannah piteli puoliksi syötyä leivonnaista kädessään ja haukkoi happea kasvot ja huulet sinisinä. Hän oli tukehtumassa aamupalaansa. Papukaija jatkoi kirkumistaan ja lopetti vasta, kun lapsenlikka teki Hannahille Heimlichin otteen ja leivonnaispala lensi ulos tämän suusta.

Koskaan aiemmin Willie ei ollut sanonut sanoja ”mama” ja ”baby” peräkkäin. Itse asiassa se ei ollut aiemmin sanonut koskaan sanaa baby.

Koe-eläimet

Ihmiset ovat paljosta velkaa koe-eläimille. Esimerkiksi penisilliinin keksijä Alexander Fleming osoitti penisilliinin tehon testaamalla sitä jyrsijöiden tulehduksiin. Pelkästään Euroopassa käytetään yhä yli kymmentä miljoonaa koe-eläintä vuodessa, vaikka joidenkin tutkijoiden mukaan eläinkokeet eivät ole luotettavia. Eläimillä testataan esimerkiksi rokotteita, antibiootteja sekä allergia- ja syöpälääkkeitä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .