Moni professori näkee maakuntia vain junan ikkunasta: "En tunne täältä muita kuin yliopiston väkeä"

Akateeminen vapaus on tieteentekijöille tärkeä asia. Siihen kuuluu vapaus valita asuinpaikkansa. Moni professori valitsee pääkaupunkiseudun, vaikka työt ovat maakunnissa.

Sunnuntaisuomalainen selvitti kaikista Suomen yliopistoista niiden vakituisten ja määräaikaisten professorien kotikunnat.

Tulokset osoittavat, että etenkin niin sanotuissa maakuntayliopistoissa muualta kulkevia professoreita on paljon. Kehä kolmosen ulkopuolisissa yliopistoissa 10–20 prosenttia professoreista asuu vakituisesti pääkaupunkiseudulla tai muualla Uudenmaan maakunnassa. He siis nostavat palkkansa maakunnista mutta kantavat veronsa etelään.

Esimerkiksi Itä-Suomen yliopistoon Uudeltamaalta pendelöi 39 professoria 284:stä eli 14 prosenttia. Jyväskylän yliopiston 222 professorista etelästä pendelöijiä on 20 (9 prosenttia).

Maakuntayliopistoista suhteellisesti eniten on uusimaalaisia professoreita Tampereen yliopistossa (21 prosenttia) ja Turun yliopistossa (19 prosenttia).

Pääkaupunkiseudulta pendelöi maakuntayliopistoihin viikoittain 240 professoria. Jos he kaikki matkustaisivat samalla junalla, heitä olisi neljä Pendolino-vaunullista.

Toiseen suuntaan ei käy samanlainen liikenne: Helsingin suurissa korkeakouluissa Aalto-yliopistossa ja Helsingin yliopistossa yli 90 prosenttia professoreista asuu Uudellamaalla.

Sunnuntaisuomalaisessa julkaistavassa reportaasissa matkustetaan yhden matkalaukkuprofessorin, Itä-Suomen yliopiston historian professorin Maria Lähteenmäen, kanssa Joensuusta kotikaupunkiin Helsinkiin. Lähteenmäki kulkee viikoittain 400 kilometrin työmatkan junalla. Hänellä on Joensuussa kakkosasunto.

– En tiedä, olenko oikeastaan täällä. En tunne täältä muita kuin yliopiston väkeä. Teatteria, konsertteja ja muuta kulttuuria on vain viikonloppuisin, enkä ole silloin koskaan paikalla. Ainoa sivistys, mitä pääsen täällä harrastamaan, on avantouinti talvisin, Lähteenmäki kuvailee Joensuuta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .