Moni vanhuksen pankkiasioita hoitava ymmällä byrokratian kanssa

Hyväkuntoisen iäkkään kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus.

Iäkkäiden ja muistisairaiden määrä kasvaa vauhdilla. Yleensä omaiset hoitavat hoitavat heidän pankkiasioitaan. Valtakirja vanhukselta riittää, niin kauan kuin vanhus ymmärtää valtuutuksen merkityksen. Jos kunto on huono, voidaan tarvita edunvalvontaa. Siihen liittyvät kulut ja byrokratia tulevat monelle omaiselle yllätyksenä.

Helpommalla pääsee, jos varautuu tilanteeseen ennalta. Kun vanhus on vielä hyvävointinen, hän voi tehdä edunvalvontavaltuutuksen. Valtuutuksessa vanhus voi itse päättää, kuka hänen asioitaan hoitaa, jos hän ei siihen itse pysty. Jos vanhuksen toimintakyky heikkenee, valtuutukselle hankitaan vahvistus maistraatista. Tällöin maistraatti yleensä vaatii lääkärintodistuksen.

– Suosittelen lämpimästi valtuutuksen tekemistä, Rahoitus- ja vakuutusneuvonta Finen johtaja Erik Sirén sanoo.

Edunvalvontavaltuutuksia on voimassa vielä hyvin vähän: viime vuoden lopussa 4 500. Valtuutuksella voi hoitaa taloudellisia asioita yleisesti, tai sen voi rajata koskemaan vain tiettyjä asioita. Jos valtuutusta ei ole, maistraatti määrää edunvalvojan.

Edunvalvojakaan ei saa käyttää valvottavan pankkikorttia tai -tunnuksia, vaan hänen on liitettävä valvottavan tili omaan verkkopankkiinsa. Valtiovarainministeriö on esittänyt, että tietyissä erityistapauksissa joku muukin ihminen voisi käyttää tunnuksia.

– Olemme huolissamme erityisryhmistä: vanhuksista sekä näkö-, kuulo- ja liikuntavammaisista. Olisi hyvä, jos esimerkiksi henkilökohtainen avustaja voisi auttaa pankkitunnusten käytössä, sanoo ministeriön finanssineuvos Risto Koponen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Pauli Hanhiniemelle ei yksi ammatti riitä: Rockmuusikko-säveltäjä-sanoittaja-näyttelijä julkaisi ensimmäisen romaaninsa

Urheilulääkäri Pippa Laukka on heikkona kermaan ja James Bondiin – opiskeluaikana bileet tulivat ennen tenttejä

Kolumni: Sähköpostissa levinneet ketjukirjeet olivat muotia parikymmentä vuotta sitten – nyt ketjuun liittyminen antoi mahdollisuuden tehdä itsestäni moniulotteisesti pellen

Toimittaja Arttu Seppänen luopui aseista ja kävi täydennyspalveluksen: "Viiden päivän aikana opin enemmän kuin puolessa vuodessa armeijassa"

"Minulla on helvetillinen sinkkuangsti" – sarjahalaajan ihmetekoja ihmettelivät toimittajat ja kohuministeri

Rikkaruohonen: Olin mystisen naisen sylissä

Talvet ovat Keski-Suomessa jo niin leutoja, että keinolumi on välttämätöntä talvilajeille: "Vuosi 2014 oli kaikkein huonoin"

Poliitikot kilpailevat verisesti paikoista yhtiöiden hallintoneuvostoissa – vaikka niillä ei todellisuudessa ole juurikaan valtaa

Kolumni: Teinitylytys osuu tarkasti kipupisteisiin

Keksijä Harri Hämäläinen aloitti uransa kahdeksanvuotiaana – ensimmäiseksi hän keksi keinon rikastua

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.