Muuttomies näkee elämän äärilaidat: Presidentti Ahtisaaren muutto oli päättyä nolosti

Eroavien parien huutokilpailuita, nurkissa löyhkääviä kissan ulosteita, miljonäärien hulppeita kartanoita.

Näihinkin ääripäihin törmää muuttotyöntekijän ammatissa, kertovat muuttoyhtiö Niemen johtajaveljekset Ilpo, Juha, Kai ja Esa Niemi.

He ovat kasvattaneet yhtiönsä yhden auton firmasta Suomen suurimmaksi muuttopalveluksi. Yrityksen tarina alkoi vuonna 1981, kun veljesten isä Kalevi Niemi osti pakettiauton ja perusti kuljetusliikkeen. Kolme vuotta myöhemmin veljekset ottivat liiketoiminnan hoitoonsa, ja yhtiö alkoi kasvaa kuin varkain.

Yksi veljesten mieleenpainuvimmista asiakkaista on presidentti Martti Ahtisaari, jonka muuton Niemi hoiti Mäntyniemestä, kun Ahtisaaren presidenttikausi päättyi vuonna 2000. Veljeksistä Juha ja Esa olivat itse mukana.

– Kun ajoimme Mäntyniemen pihaan aamukahdeksalta, oli presidentti itse vastassa ja kätteli jokaisen muuttomiehen, he kertovat. 

Paikalla odotti muun muassa valtava kokoelma lahjoja, joita Ahtisaarelle oli kertynyt maailmaa kiertäessä. Presidentti päätti lahjoittaa suuren joukon tauluja ja patsaita päiväkoteihin ja kouluihin. Niemi hoiti niidenkin kuljetukset.

Muuttokeikasta ei kuitenkaan selvitty kommelluksitta. Yhdessä laatikossa oli valokuvataulu Ahtisaaresta golfaamassa. Kesken kantamisen se lipsahti muuttoauton perälaudalle, ja taulun lasi räsähti rikki.

Ei auttanut jäädä seisoskelemaan neuvottomana. Esa Niemi lähti kiidättämään taulua lasitusliikkeeseen. Kun taululiikkeen työntekijät vilkaisivat kuvaa, he ymmärsivät, että on parasta panna toimeksi heti. Pian taulussa kiilteli uusi lasi.

Ahtisaarelle ei hiiskuttu tapauksesta mitään. Urakan päätteeksi nautittiin presidenttiparin tarjoamat pullakahvit hymyssä suin.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.