Nuori SM-kiekkoilija ei antanut halvaantumisen lannistaa

Yhä useampi johtaja ja nuori urheilija käyttää mentaalivalmentajien palveluksia.

Alkukeväällä 2006 Niko Leppänen oli säntillinen lukiolainen ja lupaava turkulainen jääkiekkoilija. Hän pelasi nuorten SM-sarjassa ja oli lähdössä syksyllä Michiganiin vaihto-oppilaaksi. Uusi jääkiekkojoukkue oli selvillä, reissu Amerikkaan pitkäaikainen unelma.

Helmikuussa Leppäsen selkään iskivät yllättäen ”helvetilliset kivut”. Sairaalassa hänellä todettiin keuhkokuumeen jälkitauti: selkäytimen ja aivokalvon tulehdus. Teho-osastolla tulehdus saatiin talttumaan, mutta selkäydin meni kokonaan poikki. Leppänen halvaantui alaraajoistaan.

Nikon kohtalo järkytti isoveli Makke Leppästä, 42, joka toimi Sotkamossa pesäpallovalmentajana. Makke käytti energiansa pikkuveljensä tukemiseen, tutustui vaikeista tilanteista selvinneiden ihmisten tarinoihin ja tuputti veljelleen mielenhallinnan kirjoja luettavaksi.

– Pelkäsin, että Niko menettää elämänuskonsa kokonaan, Makke muistelee.

Huoli osoittautui turhaksi, sillä Niko pääsi nopeasti yli tapaturmasta. Kun hän palasi syksyllä kouluun, kaverit kokivat Nikon olevan samanlainen kuin ennenkin – ainoastaan liikkuvan pyörätuolilla.

Kokemus kasvatti veljesten kiinnostusta ihmismielen toimintaan. He pohtivat paljon sitä, miksi osa ihmisistä selviää koettelemuksista paremmin. Makke lähti Sydneyn yliopistoon Australiaan opiskelemaan valmentavaa psykologiaa, Niko ahmi elämän suuria kysymyksiä käsittelevää itämaista kirjallisuutta. Myöhemmin Niko muutti opiskelemaan Englantiin ja Ranskaan.

– En ole antanut halvaantumisen rajoittaa elämääni, Niko sanoo.

Nyt Leppäset työskentelevät mentaalivalmentajina. Makke on erikoistunut yritysjohtajien valmennukseen, Niko työskentelee muun muassa nuorten urheilijoiden kanssa. Yhdessä heillä on noin viisi valmennettavaa joukkuetta ja kymmenen yksittäistä urheilijaa. Urheilijat edustavat jäälajeja ja pesäpalloa, mutta nimistä miehet paljastavat vain yhden: valtamerisoutuun valmistautuvan Sam Öhmanin.

– Urheilijat eivät halua huudella mentaalivalmennuksesta. Se on yksityinen asia, Makke Leppänen sanoo.

Nikon mukaan Suomi on mentaalivalmennuksessa jäljessä esimerkiksi Pohjois-Amerikkaa. Murros on kuitenkin käynnistynyt. Suuri osa huippujohtajista käyttää mentaalivalmentajaa, ammattilaisiksi tähtääville jääkiekkoilijoille se on jo yleinen käytäntö.

– Nuoret ovat tosi vastaanottavaisia ja haluavat kääntää kaikki kivet. Mentaalivalmentaja on osa samaa pakettia kuin ravintoneuvojat ja luisteluvalmentajat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.