Nyt puhuu kommunisti: Vallankumous on alkanut

SKP:n puheenjohtaja Juha-Pekka Väisänen, 49, ei kuitenkaan suostu luovuttamaan.

Kommunismi on jäänyt suomalaisessa politiikassa kuriositeetiksi. Vielä 1980-luvulla eduskunnassa oli useita kommunisteja, mutta nykyään Suomen Kommunistisen Puolueen kannatus matelee alle puolessa prosentissa. Jäseniä sillä on noin 2 000.

SKP:n puheenjohtaja Juha-Pekka Väisänen, 49, ei kuitenkaan suostu luovuttamaan. Päinvastoin, hänen mukaansa vallankumous on jo käynnissä. Euroopassa on kyllästytty kurjistavaan talouspolitiikkaan ja erilaiset perusturvaa vaativat kansanliikkeet ovat nousussa, esimerkiksi Kreikan Syriza ja Espanjan Podemos.

– Keskustelu toisenlaisista vaihtoehdoista on tulossa myös Suomeen. Harva ymmärtää, mitä kapitalismi tarkoittaa, mutta monet ovat kyllästyneet nykymenoon, Väisänen sanoo.

Hän oli itse huhtikuussa mukana Pariisin Yökapina-liikkeen tapaamisissa.

– Eri poliittisten suuntausten ihmisiä yhdisti se, että he haluavat muutoksen. Ei voi olla niin, että ihmisillä ei ole varaa asuntoon tai lääkkeisiin. Kommunistit ovat mukana tässä liikehdinnässä liput liehuen ympäri Eurooppaa.

Vappu on Väisäsen mukaan hyvä hetki tarkastella vasemmiston tilaa. Se on puoluejohtajan mielestä yhtenäisempi kuin aikoihin.

– Porvarit luulevat päässeensä meistä eroon. Ette te ole. Ymmärrän, että ison bisneksen pojat ovat innoissaan pää­omien piilottamisesta Panamaan sekä muiden orjatyöstä. Mutta loppu sille tulee.

Vallankumoukseen pyritään Väisäsen mukaan älyn, sivistyksen ja kulttuurin avulla. SKP:n tavoitteena on päästä eduskuntaan, mutta vaalimenestys ei ole kommunisteille kaikki kaikessa. Tärkeämpää on pyrkiä muuttamaan yhteiskunnan rakenteita.

– Ei vallankumous ole kuin lehmänpaska, joka läsähtää jostain. Se on prosessi, Väisänen sanoo.

– Minä olen katujen kasvatti, jonka kommunismi on peräisin mielenosoituksista, joukkoliikkeistä ja ihmisten suorasta toiminnasta. Kun istuin viime viikolla Pariisin yöprotesteissa, vallankumous oli siellä silloin. Se oli hienoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.