Oletko turhan taipuvainen shoppailuun? Tässä sinulle kolme neuvoa

Antaminen tekee ihmisestä onnellisemman, sanoo tietokirjailija Unna Lehtipuu.

Työt loppu, rahat loppu? Älä lähde lievittämään oloasi ainakaan shoppailemalla, neuvoo rahan psykologiaan perehtynyt tietokirjailija Unna Lehtipuu.

Hänen mukaansa yritämme ostamalla usein tyydyttää tarpeita, joita emme edes tiedosta. Kannattaa siis pysähtyä.

– Pitäisi kysyä, kuka minä olen, eikä nähdä itseään vain sen kautta, mitä omistaa. Jos joutuu muuttamaan kuluttamistaan, se ei merkitse sitä, että oma persoona katoaisi. Voi käydä päinvastoin, Lehtipuu sanoo.

– Onnellisuus ei lisäänny rahan avulla kuin keskituloisen ansiotasoon saakka. Tämän tutkimus on vahvistanut.

Lehtipuu pohtii ostamista, antamista ja rahaa monin tavoin ensi viikolla ilmestyvässä kirjassaan Timanttipesula – sijoita elämä fiksusti. Shoppailuun taipuvaisille hän antaa selkeitä vinkkejä:

1. Olipa olosi mikä tahansa, älä lähde ostoksille niin, että tunnet itsesi ryysyläiseksi koreasti puettujen mallinukkien rinnalla. Niiden ainoa tehtävä on lyödä sinut ällikällä, saada sinut vinguttamaan vaatteet omiksesi luottokortillasi. Älä myöskään lähde ruokakauppaan nälkäisenä.

2. Älä osta mitään, mistä et pidä yhtä paljon tai enemmän kuin suosikkituotteestasi, olipa se uusi paita, kuppi tai urheiluväline.

3. Maailma on täynnä kivoja asioita, mutta se ei riitä syyksi ostaa niitä. Kun sanot "ei" asioille, jotka eivät oikeasti täytä tarpeitasi, sanot samalla ”kyllä” elämänhallinnalle. Kun ostat uuden esineen tai asian, lahjoita tai heitä pois yksi vanha.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.