Oman osaamisen todistelu työelämässä ei kanna pitkälle

Suomalaisilla työpaikoilla siedetään liikaa huonoa käytöstä, sanoo identeettivalmentaja Salme Mahlakaarto.

Työelämä on nopeassa muutoksessa, jota määrittävät menestys, uudistuminen, tehostaminen ja brändäys. Filosofian tohtori, ID-valmentaja Salme Mahlakaarron mukaan muutoksessa unohtuu ihmisen haavoittuvuus.

– Ihmistä katsotaan työelämässä liian kapeasti. Ihminen on aina työ- ja elämänhistoriansa tulos. Työtä pitää ohjata ihmisen kautta, hän sanoo.

Uskomukset itsestä ja omaksutut roolit voivat estää eteenpäin menemisen ja voimaantumisen työssäkin. Siksi uuden ajan johtajalla on Salme Mahlakaarron mukaan oltava syvempää katsetta ihmisiin ihmisinä, ei vain työtekijöinä, jotta heidän kehittymistään voi edistää.

Erityistä huomiota pitäisi kiinnittää 50–60-vuotiaisiin, jotta heidän työ- ja elämänkaarensa saataisiin sellaisiksi, etteivät voimat vähene.

– Vanha auto ei ole uusi ja kiiltävä. Sen voima on siinä, että se on palvellut pitkään ja hyvällä ohjauksella se myös kestää, Salme Mahlakaarto vertaa.

Hänen mukaansa työssä ei kannata jumittua siihen, mitä on ja mitä tekee, vaan harjoitella uusia rooleja. Ne lisäävät kestävyyttä työelämän tuulissa.

– Oman osaamisen todistelu tai itsensä vertaileminen toisiin on turhaa. Pitää keskittyä itseensä: millaiseksi minun pitäisi kehittyä, ja miten voin rikastuttaa työpaikan yhteisöllistä identiteettiä.

Mahlakaarron mukaan kodin energia – kuten riidat tai rakkaus – siirtyvät töihin ja työpaikan energia puolestaan kotiin. Ihmisen persoona ei muutu kotimatkalla. Tämä ei tarkoita sitä, että työpaikalla olisi sallittua käyttäytyä miten vain.

– Suomalaisilla työpaikoilla huonoa käytöstä siedetään liikaa, hän sanoo.

Hänen mukaansa jokaisen pitäisikin keskittyä pitämään nämä kaksi voimaa, koti ja työ, tasapainossa, ettei kuonaa kantaudu kumpaankaan suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

"Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille

Kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu

Keniassa Linda Bosire eli leveästi pankkiirin tyttärenä, Suomessa hänelle on huudeltu n-sanaa ja hänen lapsiaan on kiusattu

Kolumni: Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: Miksi väkivaltaa kokeneiden ääni unohtui taas?

"Se on ollut aika tyypillistä isoisäni käytöstä" – Taiteilija Eero Nelimarkka maalasi kuvan kuvanveistäjä Jussi Mäntysestä, ja taulusta seurasi vuosikymmenten riita

"Jos vaihtaisi auton ja kiertäisi vähän maailmaa" – Unelmointi kuuluu elämään, mutta mistä juuri sinä unelmoit?

"Ihmiset pitivät pöpinä, olinhan viisikuisen vauvan äiti" – Tea Törmänen, 37, on tuonut Suomelle MM-mitaleita amerikkalaisessa jalkapallossa, tutkinut miekkavalaita merellä ja muuttanut viikon varoitusajalla toiselle puolen Suomea

Laulaja taisteli Facebook-tunnuksistaan – samaan aikaan hakkeri tyhjensi jo pankkitiliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.