Onko tässä Suomen Twin Peaks? Outoja valoja metsässä, viestejä humanoideilta

Ufomysteeri vaivaa Pudasjärven asukkaita 50 vuoden jälkeenkin.

Pudasjärven Särkivaarasta, nykyisestä Syötekylästä, tuli vajaat 50 vuotta sitten eriskummallisten tapahtumien näyttämö. Kylällä tehtiin muutaman vuoden aikana 1960–70-lukujen taitteessa poikkeuksellisen runsaasti ufohavaintoja. Julkisuudessa puhuttiin "Pudasjärven ufoaallosta". Kymmenet paikalliset todistivat nähneensä Syötteen metsissä selittämättömiä valoilmiöitä.

Vuosikymmeniä myöhemmin kylällä ollaan edelleen sitä mieltä, että syrjäinen tunturikylä Pohjois-Pohjanmaalla sai tuolloin yliluonnollisia vieraita.

Kyläläisten kertomat tarinat ovat villejä: he kertovat veljeksistä, jotka ampuivat heitä seurannutta lentävää lautasta yöllä puusavotassa. Ja työmiehestä, joka kohtasi pöllinteossa avaruusolennon, jolla oli mukanaan tv-ruutu ja siinä erikoista kirjoitusta.

Tarinat ovat niin lennokkaita, ettei ole ihme, että ufoista puhuneet leimautuivat helposti kylähulluiksi. Kuitenkin silminnäkijät olivat useimmiten tavallisia, perheellisiä metsätyöläisiä.

– Ei sitä suoraan sanottu, mutta kylällä juoruttiin, että taitaa olla henkisessä puolessa vikaa. Jonkinlainen hullun leima siitä tuli, Niilo Sarajärvi, 66, kuvailee ajanjaksoa.

Sunnuntaisuomalaisen reportaasi Pudasjärven ufoista julkaistaan sunnuntaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.