Päävammoja, crackia ja häkellyttävää karaokea – tällaisia ovat olleet poliitikkojen villit bileet

Moni suomalainen yllättyi viime viikolla, kun vihreiden puheenjohtajasta Touko Aallosta levisi valokuvia tukholmalaiselta homoklubilta. Kuvissa paidaton puoluejohtaja muun muassa läpsi miestä takapuolelle. Aalto itse ihmetteli kuvista syntynyttä kohua. Hän kiisti olleensa päihtynyt ja sanoi, että ”yhden oluen taisin siinä itse klubilla juoda”.

Aalto ei suinkaan ole ensimmäinen poliitikko, jonka juhliminen nousee puheenaiheeksi julkisuudessa.

1994: Laastari otsaan jatkoilla

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari teki ensimmäisen valtiovierailunsa Ruotsiin. Hän palasi matkalta laastari otsassaan. Ruotsalaislehtien mukaan presidentti oli loukannut päänsä kuninkaanlinnassa järjestämillään jatkoilla. Tasavallan presidentin kanslia lähetti ensin tiedotteen, jonka mukaan kampa oli aiheuttanut haavan iltatoimien yhteydessä. Myöhemmin kanslia selitti Ahtisaaren liukastuneen uusilla lakeerikengillään.

Valtiovierailun jälkeen Ahtisaari meni Hyvät, pahat ja rumat -ohjelman haastatteluun. Siellä häneltä kysyttiin huhuista, joiden mukaan presidentti olisi ollut Ruotsin-matkalla lentokoneessa niin humalassa, että olisi laskenut alleen. Ahtisaari kiisti huhut jyrkästi.

2009: Häkellyttäviä karaoke-esityksiä

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki pääsi otsikoihin, kun hän nousi keskustan puolueristeilyllä karaokelavalle ja esitti Paula Koivuniemen kappaleen Kuka pelkää Paulaa. Ministerin kuvailtiin laulaneen ”suurella tunteella”.

Vuonna 2015 rivikansanedustajana toiminut Lehtomäki lauloi jälleen karaokea puolueristeilyllä. Tällä kertaa hän oli valinnut keskustan vaalikappaleen Suomi kuntoon. Puoluejohto, mukaan lukien tuleva pääministeri Juha Sipilä, osallistui esitykseen ”heilumalla lavalla musiikin tahtiin”. Show’ta kuvailtiin ”häkellyttäväksi” ja ”antaumukselliseksi moshausversioksi”.

Nykyisin Lehtomäki toimii pääministerin valtiosihteerinä.

2012: Pormestarin vauhdikas ilta

Kanadan suurimman kaupungin Toronton pormestari Rob Ford järjesti Pyhän Patrickin päivän juhlat kaupungintalolla. Illan aikana pormestari käytti kokaiinia, toi juhliin prostituoidun ja nimitteli taksikuskia rasistisesti. Hänen kerrottiin myös ehdottaneen suuseksiä naisalaiselleen. Ford vastasi suuseksiväitteisiin sanomalla, että hän saa riittävästi suuseksiä kotonaan.

Myöhemmin levisi video, jolla pormestari poltti crack-kokaiinia. Hän myös kärähti humalassa autoilusta. Laki ei mahdollistanut pormestarin erottamista, mutta kaupunginvaltuusto päätti rajoittaa hänen valtaoikeuksiaan. Ford kuoli syöpään 46-vuotiaana vuonna 2016.

2012: Pikkujoulut jatkuivat istuntosalissa

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) osallistui joulun alla SDP:n tilaisuuteen, jossa tarjottiin alkoholia. Samaan aikaan eduskunta käsitteli valtion talousarviota. Kataja palasi pikkujouluista istuntosaliin pitämään puheenvuoroa. S-kirjaimet suhahtelivat, ja kansanedustaja vaikutti muutenkin humalaiselta.

– Kaduttaa ja hävettää ihan hirveästi. Olin väärään aikaan väärässä paikassa, Kataja myönsi.

– Pikkujoulujen glögikaudella on tosin muillekin saattanut käydä näin.

Kataja lopetti eduskunnassa vuonna 2015 ja siirtyi osakkaaksi asianajotoimistoon.

2014: Väsyttävät pronssijuhlat

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) oli virkamatkalla seuraamassa Suomen jääkiekkomaajoukkueen pronssiottelua Sotshin olympialaisissa. Voitokkaan pelin jälkeen ministeri liittyi Leijonien mitalijuhliin. Arhinmäen juhlat päättyivät siihen, kun hän nukahti pöytään. Pelaajat kantoivat hänet hotellihuoneeseen.

– Ei ministerin, eikä kenenkään muunkaan, kannata ottaa liikaa alkoholia, Arhinmäki opasti seuraavana päivänä.

Myöhemmin Arhinmäki pahoitteli sitä, että hänen juhlimisensa vei huomiota Suomen olympiaurheilijoiden saavutuksilta.

2016: Hihittelyä juhlaillallisella

Alkoholiasioista vastaava sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) osallistui Ruotsin valtion juhlaillallisille ollessaan perussuomalaisten kansanedustaja. Eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin., aiemmin ps.) poisti Mattilan ja kansanedustaja Katja Hännisen (vas.) illalliselta ennen jälkiruokaa, koska he olivat silminnähden päihtyneitä ja hihittelivät keskenään.

Illallisella tarjoiltiin alkoholia kohtuullisesti, joten Mattilan epäiltiin juoneen pohjia. Tapaus pysyi salassa puoli vuotta.

– En ole lärvejä vetänyt, en ole tanssinut pöydällä, en ole oksennellut eikä minua ole kannettu mistään, Mattila korosti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .