Personal trainer paljastaa, mitä hän todellisuudessa ajattelee niistä, jotka tekivät tammikuussa elämänmuutoksen

Taas on tehty uudenvuodenlupauksia, ja nyt niitä jo rikotaan. Eivät ne ole mitään lupauksia, mitä ihmiset tekevät, vaan trendin mukana toistettuja sanoja. Uudenvuodenlupaus on tapa luvata itselle jotakin niin, että samalla tiedetään, ettei lupaus koskaan toteudu.

Tämähän on yksi suurimmista itsepetoksen ajoista. Kuntosaleille ostetaan jäsenyyksiä, samoin ostetaan kaiken maailman dieettejä, etävalmennuksia, uusia treenivälineitä ja vaatteita. Ja ne jäävät kaikki käyttämättä.

On helppoa tehdä lupaus massan mukana. Sitten maaliskuussa huomataan, että näin siinä taas kävi: treenit ovat tekemättä ja elämä on jatkunut vanhaan malliin.

Ihmiset tietävät tämän, hehän vinoilevat toisilleen tällä!

Suurin osa meistä ei pysty sitoutumaan lupauksiinsa tai päättämään, mitä oikeasti tavoittelee ja haluaa. Tammikuu varsinkin on sellaista aikaa, että moni pyrkii Facebookissa lupailemaan muille että hei, nyt minä muutan elämäni. Mutta lupaus pitäisi tehdä itselle, jotta se sitoisi.

Minulla olisi hirveästi asiakkaita, jos valmennuksen ottaisivat kaikki ne, jotka aloittavat yhteydenoton sanomalla, että ”olen vähän miettinyt, että voitaisiin aloittaa treenaaminen yhdessä tai katsoa ruokavaliota”.

Siis aloitetaan sanomalla, että ”minä olen miettinyt”, tai että ”pitäisi”. Minä mietin silloin, että sinä olet miettinyt, mutta minä tiedän, ettet sinä tule koskaan palaamaan asiaan.

Suurin osa yhteyttä ottavista on niitä, jotka eivät ole valmiita elämänmuutokseen. Heidän kanssaan ei voi saada pysyvää asiakassuhdetta aikaiseksi.

Tämä korostuu uutenavuotena. Ihmiset tekevät löysiä ja ruusuisia lupauksia itselleen, sitten lähdetään liian kovalla höökillä treenaamaan, ja seuraavaksi valitetaan, että on lihakset kipeät tai että ei vain jakseta. Tulee mutku ja sitku, ja homma jää siihen.

En voi kuitenkaan sanoa, etten ota jotakuta asiakkaaksi, tai että en usko asiakkaan motivaatioon: entä jos hän kuitenkin löytäisi sen kipinän?

Eikä valmentaja voi tulla ketään repimään kotisohvalta silloin, kun oma motivaatio puuttuu tai kun se on korvattu puolivillaisilla lupauksilla. Se ei vain mene niin.

Ajattelen usein, ettei pohjalta lähtevä ihminen ehdi koskaan edes löytää liikunnallisen elämäntavan iloja ja hyötyjä, enkä minä mahda sille mitään.

Alkuvuosi on liikuntabisneksen kulta-aikaa osin juuri heppoisten liikuntalupausten takia.

Tässä on vähän neuvoja: Älkää ostako lahjaksi liikuntalahjakortteja, niistä suurin osa jää käyttämättä. Älkääkä ostako yhtä valmennusta personal trainerilta, siinä rahat menevät kankkulan kaivoon.

Jos haluatte personal trainerin, tehkää vähintään puolen vuoden tai kuukausipohjainen sopimus. Kertavalmennuksesta ei ole mitään iloa. Salitreeni vaatii paljon aikaa pelkästään sen opetteluun, miten treenataan. Siinä voi mennä jopa vuosi. Vasta sen jälkeen voi ruveta tavoitteellisesti treenaamaan.

Yhdenkään personal trainerin ei pitäisi tehdä ihmisille vain ohjelmia, vaikka asiakkaat niitä aina kyselevätkin. Ohjelmalla ei ole mitään merkitystä, jos asiakas ei saa valmennusta liikkeisiin. Valmennuksen hyöty tulee juuri pitkäjänteisyydestä, kun valmentaja näkee, mikä toimii tai mikä ei toimi, ja sitten säädetään harjoittelua sen mukaan.

Tämä liittyy suosittuihin etävalmennuspaketteihin. Ne ovat isoa bisnestä, mutta nehän tehdään yleisimmällä mahdollisella tavalla samanlaisiksi kaikille. Isot firmat tekevät rahaa, kun ihmiset vilpittömästi luulevat, että tämä on minulle se paras vaihtoehto, vaikka oikeasti treenissä ei ole mitään henkilökohtaista.

Palstalla eri alojen ammattilaiset kertovat asioista, joista ei voi puhua omalla nimellä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .