Perustuslakiasiantuntija: Soten varjolla tehdään valtapolitiikkaa

Professori Tuomas Ojanen kritisoi Juha Sipilän hallituksen sote-valmistelua.

Perustuslakiasiantuntija arvostelee Juha Sipilän (kesk.) hallitusta siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta ajetaan eteenpäin valtapoliittisin perustein.

– Missään nimessä perustuslaki ei edellytä tällaista, että kuntien ja valtion väliin luotaisiin uusi itsehallinnollinen olio maakuntien tasolle ja sinne valittaisiin edustajia vaaleilla. Keskusta haaveilee maakuntien Suomesta, ja valinnanva­paus tulee toisen hallituspuolueen (kokoomus) tavoitteista. Jos keskityttäisiin vain soteen, tämä olisi viety maaliin ajat sitten, Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen sanoo.

Hän viittaa tuoreimpiin, huhtikuussa julkistettuihin linjauksiin, joiden mukaan valtio rahoittaa sote-palvelut ja 18 maakuntaa järjestää ne. Julkiset palveluntuottajat yhtiöi­tetään ja laitetaan kilpailemaan yksityisten kanssa.

Ojasen mielestä sote-valmistelua vaivaa sama perusongelma kuin edellisellä hallituskaudella, jolloin sote-uudistus kariutui perustuslaillisiin ongelmiin.

– Marssijärjestys on ollut viime aikoina kummallinen. Ensin tehdään kiireellä poliittinen linjaus ja tullaan sen kanssa näyttävästi ulos. Jälkijunassa ruvetaan katsomaan, miten tämä saatetaan perustuslain ja ihmisoikeusvelvoitteiden puitteissa lakiesitysten muotoon, Ojanen sanoo.

Tuoreimpien linjausten perustuslainmukaisuutta ei voida vielä arvioida, sillä lakiluonnosta ei ole vielä annettu.

Puutteelliseen lainvalmisteluun ovat kiinnittäneet viime vuosina huomiota yksittäisten asiantuntijoiden lisäksi oikeusministeriö, perustuslakivaliokunta ja hallituksen tekemisiä valvova oikeuskansleri. Viimeksi mainittu piti edellisen vaalikauden sote-uudistusta ääriesimerkkinä huonosta lainvalmistelusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.