Piia Viitasesta kuoriutui muusikko köyhässä Nepalissa: "Tuli itseinhoa"

Folkmuusikko ei osannut soittaa mitään ennen kuin hän lähti työharjoitteluun Kathmanduun. Nyt hän on julkaissut kolme albumia.

Folkmuusikko Piia Viitanen, 30, ei osannut soittaa mitään ennen kuin hän matkasi työharjoitteluun Nepalin Kathmanduun syksyllä 2008. Köyhien olojen keskellä Viitanen osti kitaran ja alkoi rämpyttää sitä. Kotimatkalla hänellä oli kassissaan levyllinen lauluja.

Kathmandussa säännösteltiin iltaisin sähkönjakelua.

– Pimeässä ei ollut kauheasti tekemistä, Viitanen muistelee.

– Soittelin niitä näitä, sellaista, mikä tuntui itsestäni mukavalta. Sitten havahduin: jostain alkoi kummuta lauluja.

Nepal oli Vehniän tytölle kulttuurishokki.

– Mieleen pääsi vihaa. Oli niin rajua kokea se ero. Suomessa on yltäkylläistä ja useilla meistä on liikaakin kaikkea. Kathmandussa olin töissä katulapsikeskuksessa. Sen toiminta tarjosi lapsille ainoan mahdollisuuden saada edes yksi lämmin ateria päivässä.

Viitasen tuntosarvet nousivat ylös.

– Kun näki, että ihmisillä ei ole edes välttämättömiä asioita, tuli itseinhoa omia kulutustottumuksia ja kaikkea turhamaisuutta kohtaan.

Jotenkin hätä oli purettava.

– En usko, että olisin alkanut tehdä musiikkia ilman Kathmandun kokemusta, Viitanen sanoo.

Hän on julkaissut Viitasen Piia -yhtyeensä kanssa kolme albumia. Kriitikot kiittävät niitä, mutta radiokanavien soittolistoille laulut eivät pääse. Sosionomiksi ja kuvataideterapeutiksi opiskellut Viitanen on työskennellyt myös lastensuojelussa ja vanhusten parissa, mutta keskittyy nyt pelkästään musiikin tekoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.