Poliisilaitoksen tiukka säästökuuri: vähennyksiä tehtävä 30 miljoonalla eurolla – mistä säästetään?

Poliiseja on tällä hetkellä noin 7 200.

Poliisi pystynee toteuttamaan toimintaansa kohdistuvat säästöt niin, ettei ketään tarvitse irtisanoa.

Hallitus päätti muutama viikko sitten kehysriihessä pienentää poliisin rahoitukseen suunniteltua leikkausta viidellä miljoonalla eurolla, mutta vähennykseksi jäi edelleen 30 miljoonaa. Se vastaa noin neljää prosenttia poliisitoimen tämänvuotisesta budjetista.

Poliisihallituksessa lasketaan parhaillaan, kuinka säästöt toteutetaan.

– Varovainen arvio on, ettei yt-menettelyjä tarvitse käynnistää, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo.

Kolehmaisen mukaan leikkaukset toteutetaan muun muassa siten, ettei eläköityvien poliisien tilalle palkata uutta työvoimaa, uusia kehityshankkeita ei käynnistetä ja nykyistenkin jatkuminen on vaakalaudalla.

Kansalaisille säästöt näkyvät esimerkiksi niin, että hälytystehtäviin ehditään aiempaa myöhemmin, liikennevalvontaa ja muuta valvontaa joudutaan vähentämään entisestään ja rikosten tutkinta-ajat pitenevät.

Aiemmin tänä vuonna Poliisihallitus esitti sisäministeriölle 16 poliisin toimipisteen lakkautusta. Tiloista säästämällä on tarkoitus hillitä paineita poliisien määrän vähentämiseen. Sisäministeriö päättää toimipisteiden kohtalosta myöhemmin tänä keväänä.

200 poliisia kipurajan yläpuolella

Poliiseja on tällä hetkellä noin 7 200. Jos hallituksen suunnitelmat poliisin rahoituksesta seuraavaksi neljäksi vuodeksi toteutuvat, vuoteen 2020 mennessä poliisien määrä putoaa Kolehmaisen mukaan 6 500:n paikkeille.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on aiem­min pitänyt kipurajana 7 000 poliisia. 

– Annetuilla budjettikehyksillä raha ei yksinkertaisesti riitä tuon määrän pitämiseen. Poliisin budjetista 80 prosenttia menee henkilöstökuluihin, joten säästöjä on vaikea löytää muualta, Kolehmainen toteaa.

Tosin poliisien määrä pienenee väistämättä lähivuosina, vaikka rahaa riittäisikin. Tämä johtuu siitä, että poliisiksi valmistuvien määrä ei riitä paikkaamaan eläköitymistahtia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.