"Poliitikot ja talouseliitti sallineet epäkohdat"

Pankkiuran jättänyt Taina Haahti muistuttaa, että finanssialalla tulee helposti ylimieliseksi.

Kirjailija Taina Haahti jätti parikymmentä vuotta sitten menestysuran pankkimaailmassa. Hän ehti tehdä Suomen lisäksi Luxemburgissa ja Sveitsissä.

Kun ensimmäinen romaani Kunnian kauppiaat ilmestyi, finanssimaailmasta ei enää tullut työtarjouksia.

– Olin rikkonut finanssimaailman kulttuurikoodia vastaan kyseenalaistamalla alaa kirjassani monin tavoin.

Tämän viikon Panama-paljastuksia Haahti on seurannut mielenkiinnolla. Hän muistuttaa, että poliitikot ja talouseliitti ovat hiljaisesti siunanneet finanssimarkkinoiden rakenteet.

– Ne ovat niin läpinäkymättömiä, että tietovuodot ja hakkerointi ovat käytännössä ainoat keinot päästä väärinkäytöksiin käsiksi. Suurinta valtaa käyttää lopulta pieni piiri, jonka ei tarvitse kertoa toimistaan kenellekään. Nyt, jos koskaan, tutkivalle journalismille on valtava tarve.

Tiedon vuotanut luottaa toiminnassaan sanan- ja lehdistönvapauteen sekä lähdesuojaan tai netin tarjoamaan nimettömyyteen.

– Sananvapaus ja vastuullinen media muodostavat yhdessä demokratian viimeisen tukijalan globaalitalouden ja pääomamarkkinoiden puristuksessa.

Hän toivoo, että verokeitaiden ja korruption välinen symbioosi saataisiin loppumaan.

– Panama-paljastuksen tärkein muistutus on mielestäni se, että epädemokraattisen valtioiden johtohenkilöt ovat korruptoituneita. Korruptiolla on vahingollisia ja vaarallisia seurauksia taloudelle ja turvallisuudelle.

Haahti muistuttaa, että ihmisellä on taipumus uskoa onnistuminen omaksi ansioksi ja epäonnistuminen olosuhteiden syyksi.

– Myös finanssimarkkinoilla rikastuneet pitävät vaurastumistaan todisteena omasta etevyydestään. Vähemmälle huomiolle voi jäädä se, että keskuspankit ovat finanssikriisin jälkeen harjoittaneet rahapolitiikkaa, joka on kasvattanut finanssivarallisuuden arvoja paljon.

– Finanssiväki alkaa siis helposti tuntea ylemmyyttä. Kun ylemmyydentuntoon lisätään todellisuudesta vieraantuminen eli omassa kuplassa eläminen, kehittyy helposti sosiaalidarvinistinen maailmankuva, jossa katsotaan, että yhteiskunnallinen luonnonvalinta oikeuttaa etuoikeutettujen maailman verokeitaineen. Monet katsovat antaneensa yhteiskunnalle – myös tyhmille ja lahjattomille – jo tarpeeksi. Tämä asenne tuli hyvin esiin esimerkiksi Portugalin veropakolaisten kommenteissa. Näen samoja sävyjä käynnissä olevassa keskustelussa kokoomuksen sisällä.

Lue lisää Keskisuomalaisen Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.