Professori: Ehdollista määrätään liian helposti rikollisen elämäntilanteen perusteella

Ehdottomasta tuomiosta luopuminen tekijän henkilökohtaisten olosuhteiden vuoksi voi johtaa parempiosaisten erilaiseen kohteluun oikeudenkäynnissä, Matti Tolvanen sanoo.

Tuomioistuimet ovat alkaneet ottaa "vaarallisessa määrin" huomioon rikoksen tekijän henkilökohtaiset olosuhteet ehdollista vankeutta määrättäessä, sanoo, Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Henkilökohtaiset olosuhteet ja elämäntilanne voivat ratkaista valinnan ehdottoman ja ehdollisen tuomion langettamisen välillä.

– Sillä ei pitäisi olla merkitystä, onko henkilö töissä, opiskeleeko hän tai onko vakituista parisuhdetta. Jos näille asioille annetaan merkitystä, se tarkoittaa, että työttömät alkoholistit, jotka ovat syrjäytyneet, pannaan vankilaan, ja ne joilla menee muutenkin paremmin, saavat ehdollisen tuomion, Tolvanen kärjistää.

Rangaistukset on rikosoikeudessa lähtökohtaisesti annettava tekojen mukaan, ei tekijän henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan – samasta teosta sama rangaistus, oli tekijä sitten hyvä ihminen tai paha ihminen, Tolvanen muistuttaa. Poikkeuksia voi olla perusteltua tehdä, mutta pääsäännön pitäisi olla selvä.

Yhteiskunnan kannalta ehdollinen on hyvä vaihtoehto. Se säästää rahaa ja on vankien normaaliin elämään palaamisen kannalta parempi ratkaisu kuin vankilassa istuminen. Siksi ehdollista vankeustuomiota on käytetty viime vuosikymmeninä jatkuvasti aiempaa enemmän.

Sen käyttämisessä on kuitenkin syytä pitää tiettyjä rajoja, Tolvanen sanoo.

On ensinnäkin pidettävä huoli, ettei usko oikeusjärjestelmään horju. Rangaistusten on oltava uskottavia rangaistuksia kansalaisten silmissä. Esimerkiksi raiskauksista tai lapsiin kohdistuvista törkeistä seksuaalirikoksista olisi Tolvasen mukaan langetettava ehdoton tuomio aina. Kun uhri kantaa rikoksen jälkiä lopun elämäänsä, voi näyttää kohtuuttomalta, ettei tekijä joudu tosiasiallisesti kärsimään vapausrangaistustaan, hän perustelee.

Poikkeuksen voisivat tehdä esimerkiksi tekijän hyvin nuori ikä tai tekijän erittäin huono terveydentila.

– Ei ketään kannata vankilaan kuolemaan laittaa, Tolvanen sanoo.

Edelleen Tolvasen mielestä ehdollisia tuomioita pitäisi myös muuttaa nykyistä useammin ehdottomiksi, jos tuomion saanut syyllistyy uuteen rikokseen koeaikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Katja Kätkä: "Olemme Virpin kanssa varmaan mummonakin pimatsuja."

Kolumni: Vanhemmilta opittu työmoraali ei toimi tänä päivänä

"Kommunisteilta puuttuu kyky erottaa oikea väärästä, joten heitä on käsiteltävä mielenvikaisina", julistettiin Jyväskylässä – raju vihapuhe repi Suomea 90 vuotta sitten

Kolumni: Tänäänkin Kansan radiossa pelätään, ettei adventtina saa enää laulaa Hoosiannaa

"Suomen kansa ei ole koskaan itkenyt ja rukoillut niin paljon" – Onni Ryynänen oli 20-vuotias, kun joutui talvisodan rintamalle

Äänekoskelaisen Pasi Mannisen biologinen lääke maksaa vuodessa yli 15 000 euroa – Kalliille lääkkeille olisi vaihtoehtoja, mutta lääkärit eivät kirjoita niille reseptejä

Mikko Leppilampi menetti hampaansa lätkäpelissä – "Nyt sä oot oikea kiekkoilija", lohduttivat Ville Peltonen ja Teemu Selänne

Kolumni: Veikkauksen pelit ovat hirveitä – uusien pelien logiikka on aina samaa sekavaa kultajaskaa

Karri pelasi kaikki rahansa ja teki itsemurhan neljä vuotta isänsä jälkeen – jämsäläinen Sunna Kivisalo haluaa kertoa poikansa tarinan, koska vaikeneminen on vaarallista

Kolumni: Vuonna 1989 maailmasta oli tulossa parempi paikka

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.