Ra(a)jatonta riemua

Käsittämätöntä, miten nopeasti jalaton voi juosta, kirjoittaa Pertti Ruohonen.

Ilman vammaisurhelijoita Suomen huippu-urheilu olisi murheilua.

Rion para(s)lympialaiset olivat liikuttavaa katsottavaa. Tärkeintä oli liike.

Terveet urheilijat ovat niissä ”oikeissa olympialaisissa” osoittaneet, että huippu-urheilu on epätervettä.

Vammaisurheilijat eivät lauo haastatteluissa päättömiä.

Brasilian paralympialaiset olivat liikekannallepano, joka sai liikkeelle maailman median. Toivottavasti seurauksena saadaan liikettä myös päättäjiin ja liike-elämään.

Vammaiset tarvitsevat liikkeelle panevaa voimaa terveitä enemmän. Hymyssä suin pantiin liikettä niveliin – omiin tai mekaanisiin.

Kisat olivat sananmukaisesti jäsenten väliset. Osalta puuttui toinen raaja, osalta molemmat, mutta osaa otettiin ja maaliin tultiin.

Käsittämätöntä, miten nopeasti jalaton voi juosta. Väkisin muistui mieleen kirjailija Helen Kellerin lause: ”Itkin kun minulla ei ollut kenkiä, kunnes näin ihmisen, jolla ei ollut jalkoja.”

Neljäs olympiakulta viimeistään todisti, että Leo-Pekka Tähti ei ole tähdenlento. Tähden lento on voimakas ja rento. Ylävartaloltaan mies on atleettisempi kuin moni jaloillaan etenevä.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa on vaikea arvioida, onko jompikumpi pääehdokas terve. Hillary Clintonilla todettiin keuhkokuume, Donald Trump keuhkoaa taukoamatta epäterveitä möläytyksiä.

Väkivaltaisessa jenkkilässä yksikin ­tuhoisa pommi-isku voi varmistaa suu-Trump(etist)in pestin. Monelle Trump on turvallisempi – vain siksi että turpa on aina auki.

70-vuotiaan Trumpin terveys on omalääkärin mukaan 30-vuotiaan tasolla. Juttujen ja poliittisen osaamisen taso on (t)uhmaikäisen tasolla. Ylipainoisen aliajattelijan ainoa diagnosoitu sairauden rooli on kolesterooli.

Trumpin kaunis vaimo tuo lisä-ääniä. Clintonin miehen ura meinasi levitä Lewinskyn jalkojen väliin, kun presidentti hoiteli Billi kuumana hommat ja naiset.

Venäjänkin vaaleissa oli tummia sävyjä. Johtava puolue Yhtenäinen Venäjä rakenteli epäyhtenäisen vaalisysteemin. Vaaliuurnat näyttivät paperisilppureilta.

Yksi on varmaa: presidentti Vladimir Putin ei anna duumaakaan periksi.Kirjoittaja on pakinoitsija jo kolmannessa polvessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.