Rahapula ja pienentyneet Kela-korvaukset syitä hammashoidon laiminlyöntiin

Tarkastukset jätetty väliin: hengenvaaralliset, hampaista lähteneet tulehdukset lisääntyneet.

Vakavat, hampaista lähtöisin olevat tulehdukset ovat lisääntyneet. Tällaiset tulehdukset voivat olla hengenvaarallisia levitessään nopeasti muualle elimistöön.

– Infektioiden määrän kasvua selittää se, että säännöllisistä hammastarkastuksista on tingitty ja hoitoon hakeuduttu vasta, kun oireet ovat pahoja, Itä-Suomen yliopiston suun terveydenhuollon professori Liisa Suominen toteaa.

Toinen tärkeä syy on väestön ikääntyminen. Aiemmin iäkkäät olivat lähes hampaattomia, nyt valtaosalla on omat hampaat tallella. Kun toimintakyky laskee, suusta huolehtiminen heikkenee.

Liisa Suominen ennakoi, että vakavien tulehdusten määrä saattaa kasvaa vieläkin, jos väestön terveyserot kasvavat.

Julkisen puolen asiakasmaksut ovat osalle potilaista liian kalliita, varsinkin kun monissa kunnissa niitä on viime aikoina korotettu.

Yksityisen hammashoidon Kela-korvauksia on leikattu kovalla kädellä, ja ne kattavat enää 15 prosenttia hoidon kustannuksista. Vielä toissa vuonna korvausprosentti oli 30–40. Hammastarkastuksen Kela-korvauksen saa nykyisin vain joka toinen vuosi.

– Tämä on entisestään lisännyt asiakasvirtaa julkiselle puolelle, Hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Anja Eerola toteaa.

Ilmiö on havaittu myös yksityisten hammaslääkärien vastaanotoilla.

Kuntien hammashoitoon on ollut pitkiä jonoja vuodesta 2002 lähtien. Tuolloin kaikenikäiset saivat oikeuden hakeutua hammashoitoon julkiselle puolelle. Tätä ennen oikeus oli vain alle 19-vuotiailla.

– Jonot ovat monissa kunnissa todella pitkiä, eikä hoitotakuu toteudu, vaikka terveyskeskuksiin on saatu palkattua lisää hammaslääkäreitä. Huonoin tilanne on Itä- ja Pohjois-Suomessa, professori Suominen toteaa.

Suun terveydenhuollossa kolmen kuukauden hoitotakuuaika voidaan ylittää kolmella kuukaudella, eli jonotusaika saa olla korkeintaan puoli vuotta.

– Rahapulassaan kunnat sitten kikkailevat ja antavat esimerkiksi ensimmäisen ajan hoitotakuun aikana, mutta seuraavaa aikaa voi joutua odottamaan pitkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

"Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille

Kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu

Keniassa Linda Bosire eli leveästi pankkiirin tyttärenä, Suomessa hänelle on huudeltu n-sanaa ja hänen lapsiaan on kiusattu

Kolumni: Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: Miksi väkivaltaa kokeneiden ääni unohtui taas?

"Se on ollut aika tyypillistä isoisäni käytöstä" – Taiteilija Eero Nelimarkka maalasi kuvan kuvanveistäjä Jussi Mäntysestä, ja taulusta seurasi vuosikymmenten riita

"Jos vaihtaisi auton ja kiertäisi vähän maailmaa" – Unelmointi kuuluu elämään, mutta mistä juuri sinä unelmoit?

"Ihmiset pitivät pöpinä, olinhan viisikuisen vauvan äiti" – Tea Törmänen, 37, on tuonut Suomelle MM-mitaleita amerikkalaisessa jalkapallossa, tutkinut miekkavalaita merellä ja muuttanut viikon varoitusajalla toiselle puolen Suomea

Laulaja taisteli Facebook-tunnuksistaan – samaan aikaan hakkeri tyhjensi jo pankkitiliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.