Rammstein natsien keskitysleirillä ei ole yksin – musiikkivideot ovat aiheuttaneet pahennusta muun muassa ahtereilla, banaaneilla, lapsilla ja risteillä

Saksalainen metalliyhtye Rammstein närkästyttää etenkin kotimaassaan tuoreella Deutschland-musiikkivideollaan, jossa käydään läpi Saksan väkivaltainen historia.

Arvostelijat pitävät pahimpana kohtaa, jossa osa yhtyeen jäsenistä seisoo juutalaisten vankien asuissa keskitysleirillä hirttosilmukka kaulassaan ja muut katsovat vieressä natsiupseerien univormuissa. Erityisen paheksuttavaa on se, että holokaustin uhreista tehdään viihdettä. Video on YouTubessa kielletty alaikäisiltä.

Lapsilta kielletty on myös samaisen yhtyeen vuonna 2009 julkaistu Pussy-video, jonka loppupuolella nähdään pornoa.

Ensi kesänä Suomessa esiintyvä Rammstein ei suinkaan ole ainoa yhtye tai artisti, joka on aiheuttanut pahennusta musiikkivideoillaan.

Britney Spears

Amerikkalaislaulaja Britney Spearsin Criminal-musiikkivideota paheksuttiin Britanniassa vuonna 2011 jo ennen kuin se ehdittiin julkaista. Lontoon paikallispoliitikkojen mielestä videota kuvattiin kaupungissa liian pian Englannin suurmellakoiden jälkeen. Elokuussa 2011 alkaneet mellakat olivat sarja järjestyshäiriöitä, ryöstelyitä ja tuhopolttoja.

Poliitikkojen mukaan Spears ihannoi videollaan käsiaseita. Video on Bonnie ja Clyde -teemainen, ja Spears heiluttelee siinä revolveria pankkiryöstökohtauksen päätteeksi paikassa, joka oli pari kuukautta aiemmin päättyneen mellakan kriisipesäke.

Cheek

Jo uransa kuopannut räppäri Cheek kuohutti vuonna 2016 Me Ollaan Ne Part 2 -videollaan. Videolla naiset ovat kontallaan talutushihnoissa, joiden toisessa päässä on räppäri. Naiset myös juovat pillillä limua, imevät spagettia ja uiskentelevat kahluualtaissa, kun räppärit ovat ihan räpeissään. Video suututti monia, ja tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen mielestä naisten käyttäminen katseenvangitsijoina halvensi naisia.

King Satan

Tamperelainen industrial metal -yhtye King Satan sai viime vuonna ulkomaisilta konservatiiveilta jopa tappouhkauksia musiikkivideoidensa vuoksi. Muutoinkin pumppu aiheuttaa pahennusta vanhoillisia arvoja vaalivissa ihmisissä niinkin paljon, että esimerkiksi Saksassa moni paikka ei ottanut sitä esiintymään. Yhtyeen esikoisalbumi on nimeltään King Fucking Satan eli vapaasti suomennettuna ”kuningas v**** s******”.

Kotiteollisuus

YouTube paheksui Kotiteollisuus-yhtyeen vuonna 2012 julkaistun Kone-musiikkivideon alastomuutta ja sensuroi teoksen vain tunti sen ilmestymisen jälkeen. Videolla näkyy runsaasti paljaita ahtereita.

Madonna

Madonna on onnistunut aiheuttamaan närkästystä monessa käänteessä uransa aikana. Vuonna 1989 julkaistulla Like a Prayer -videolla hän tanssii palavien ristien edessä ja suutelee mustaa Kristusta niin paheksuttavasti, että virvokejätti Pepsi vetäytyi rahakkaasta sponsorisopimuksesta artistin kanssa.

Lunta suorastaan vyöryi tupaan ovista ja ikkunoista, kun Madonnalla oli rajuin seksuaalinen kautensa vuosina 1990–1992. Kappaleiden Justify My Love ja Erotica musiikkivideot sukelsivat fantasioihin ja fetisseihin ja saivat täystyrmäyksen.

Vuonna 2009 etenkin israelilaiset paheksuivat Celebration-musiikkivideota, jossa Madonna, silloin 51, riisui intohimoisesti kolmisenkymmentä vuotta nuoremman poikaystävänsä Jesus Luzin. Madonna oli videon julkaisun aikaan esiintymässä Israelissa.

Sanni

Levy-yhtiö poisti laulaja Sannin Vahinko-videon YouTubesta vuorokausi sen julkaisemisen jälkeen vuonna 2016. Video herätti ihmisten mielestä vastenmielisiä mielikuvia lapsista. Pöyristyttävintä oli, että videolla Sannin alaikäiset fanit lauloivat: ”On ilo olla sun vahinko.”

Videolla näytettiin fanien itse kuvaamia videoklippejä, jossa he lauloivat Vahinkoa.

Sia

Australialaislähtöisen laulajan Sian vuoden 2015 alussa julkaistun musiikkivideon Elastic Heartin tulkittiin viittaavan pedofiliaan. Videolla 12-vuotias tanssija Maddie Ziegler ja amerikkalaisnäyttelijä Shia LaBeouf ovat teljettyinä häkkiin. Video on kerännyt YouTubessa yli miljardi katselukertaa.

Shyma

Egyptiläinen poppari Shyma passitettiin vuonna 2017 kahdeksi vuodeksi vankilaan julkisesta kiihottamisesta siveettömyyteen. Vähäpukeinen Shyma syö I Have Issues -musiikkivideollaan vihjailevasti omenaa ja banaania ja jopa kaataa banaanin päälle maitoa luokkahuoneessa, jossa istuu aikuisia miehiä. Myös videon ohjaaja joutui muutamaksi vuodeksi lukemaan tiilenpäitä.

Snoop dogg

Rap- ja reggae-artisti Snopp Dogg osoitteli vuoden 2017 Lavender-videollaan leluaseella presidentti Donald Trumpin näköistä klovnia. Siitä ei Amerikassa tykätty, Trump todennäköisesti kaikkein vähiten.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .