Ranskassa jo kymmenviikkoiset vauvat viedään hoitoon

Toimittaja Helena Liikanen-Rengnerin uudessa kotimaassa ihmetellään kotiin jääviä isiä.

Toimittaja Helena Liikanen-Renger muutti miehensä ja pienen tyttärensä kanssa Etelä-Ranskaan kolme vuotta sitten. Tapoihin ja tervehdyksiin tottuminen vei aikansa.

– Poskisuudelmat alkoivat sujua rutiinilla puolen vuoden jälkeen. Opin myös, että eri alueiden poskisuutelutavoissa on eroja, Liikanen-Renger kertoo.

Hän pitää siitä, miten ihmiset Ranskassa kohtaavat toisensa. Vieraillekin sanotaan päivää kovaan ääneen ja vaihdetaan kuulumisia.

– Tämä sopii hyvin minulle, koska olen kova puhumaan. Juttelu ja tervehdykset tuovat positiivista energiaa päivään.

Enemmän työtä on vaatinut ranskalaiseen koulunkäyntiin tottuminen. Maassa koulu aloitetaan sinä vuonna, kun lapsi täyttää kolme.

– Viime viikolla oli raskasta viedä lokakuussa kolme vuotta täyttävä kuopus kouluun. Vanhempien pitää jättää lapset portille, luokkiin ei saa mennä sisälle. Aamupäivisin lapsilla on opetusta, sitten kahden tunnin lounastauko ja päiväunet. Päivä päättyy puoli viideltä. Luokassa on 30 lasta ja kaksi aikuista. Kenenkään erityisherkkyyksille ei siis jää aikaa.

Liikanen-Renger synnytti toisen lapsensa Ranskassa. Tuoreena äitinäkin hän törmäsi kulttuurieroihin. Ranskassa äitiä muistutetaan siitä, että hänen täytyy myös antaa aikaa itselleen. Äiti ei saa kunniaa siitä, että uhrautuu lapsensa takia – imetystäkään ei pidetä kovin tärkeänä.

– On myös aivan normaalia ja hyväksyttävää, että äiti haluaa mennä töihin, vaikka lapsi on vasta pieni vauva.

Virallinen äitiysloma kestää Ranskassa vain 16 viikkoa. Tästä kuusi viikkoa käytetään ennen synnytystä, joten monet vauvat ovat kymmenviikkoisia, kun heidät viedään hoitoon. Ranskalaisisät eivät juuri isyyslomia pidä, ja maassa ihmetellään kovasti, jos isä jää kotiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.