Rikkaruohonen: Ulkonaisesti veltohko mutta tarpeen tullen vikkelä pakinoitsija

Alkukesä on pukannut ex-maalivahdille omakohtaisia jalkapallomuistoja. Välillä pallo on ollut hallussa, välillä hukassa.

Kolmanneksi paras Kuopion jalkapallon mestaruussarjaseura täytti 100 vuotta. Voimistelu- ja Urheiluseura Elo perustui aikanaan monipuoliseen työväen liikkeeseen.

Porvaripoliitikko, historiallinen keräilijä Pekka Kantanen luovutti juhlassa vanhan punalipun, jossa tekstinä oli V. & U. -seura. Irvileuka kysyi, mihin on kolme välikirjainta pudonnut.

Juhla kokosi myös paremmin menestyneiden KuPSin ja Kopareiden takavuosien tähtiä.

Elo jatkaa nykyisin alasarjoissa eloaan.

Elossa ei ole enää kupsilaisen, oululaisen ja koko suomalaisen jalkapallon yksi iso nimi. Elon juhlapäivänä siunattiin tuonpuoleiseen Leo Houtsonen, 60 vee. Paljon voittaneen miehen elo päättyi tappioon vaikeaa sairautta vastaan.

Leksaa kunnioitti samana päivänä myös Suomen maajoukkue hiljaisella hetkellä. Ja voitti sitten Tampereella kerralla sekä Bosnian että Hertsegovinan.

Omat Elo-muistoni ovat alasarjoista. Savon Pallo voitti maakuntasarjaan vajonneen Elon 1978 Pieksämäellä 1-0.

Nimekäs valmentaja Gunnar Boman kysyi pelin jälkeen: Mikä poeka nä oekeen oot, kun joka pallon etteen ehit?

Paikallislehti tiivisti asian: ”Ulkonaisesti veltohkosta olemuksestaan huolimatta maalivahti Pertti Ruohonen liikkuu tarpeen tullen vikkelästi.”

Voiko kauniimmin enää kirjoittaa!

– Noinhan se on, ei piä hyppiä turhaa, tiivisti Elon juhlapöydässä vastapäätä istunut Olavi Rissanen juttukopiota lukiessaan.

Yhä sutjakassa pelikunnossa oleva Risu-Olli, 72, nimettiin tiistaina KuPS–Lahti-pelissä jalkapallon Hall of Fame -galleriaan kiitokseksi lähes 200 maalistaan maajoukkueessa ja Kuopion kolmessa eri mestisseurassa.

Knoppitieto: Joensuussa ja Jyväskylässä on ollut yhteensä yksi pääsarjajoukkue.

Rikos on vanhentunut: 1970-luvulla Kakkosdivarin sopupelissä SaPa myi pisteet Elolle. Saatiin 100 markkaa mieheen!

Isompikin rikos on sovitettu. Elon pitkäaikainen puheenjohtaja ja pankinjohtaja syyllistyi aikanaan talousvilppiin. Linnatuomio tuli – ja melkein eduskuntapaikka.

Elon juhlapuheessaan politiikan, jalkapallon ja kulttuurin moniottelija Lasse Lehtinen kutsui ystäväänsä Robin Hoodiksi, joka otti rikkailta ja antoi Elon köyhille.

Kaksi poikaa pelasi Kuopion torilla kielipeliä:

– Onko isäs ennee elossa?

– Ei oo. Se pelloo nykyään KuPSissa.

Kirjoittaja on pakinoitsija jo kolmannessa polvessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .