Rikkaruohonen: Vanhoja presidenttejä ja tuoreita munkkeja

TrumPutin kirvoitti muistoja vuodelta 1997, kirjoittaa Pertti Ruohonen.

Yhdysvaltain ja Venäjänvaltain presidenttien TrumPutin-tapaaminen kirvoitti työmuiston vuodelta 1997: seurasin Helsingin hengessä ja sen katuvarsilla supervaltiokaksikon Bill Clintonin ja Boris Jeltsinin huippu-Summitia. Vanhaan juttuun voisi mielivaltakuvallisesti vaihtaa nykypressojen nimet – varsinkin jos mieltää Clintonin pyörätuolin nyt enempi henkiseksi kuin fyysiseksi rajoitteeksi. Tässä muutama rikka 21 vuoden takaisesta reportaasirokasta:

”Summitaisessa bongailussa onnistuin maakuntalehden toimittajana kahden päivän kyttäämisen aikana bongaamaan kahdesti Jeltsinin ohiajavassa autossa ja kerran Clintonin lastaushississä. Nämä huipputason tapaamiseni kestivät yhteensä 24 sekuntia.”

Seisova ja istuva presidentti kylässä -otsikko selittyi näin: ”Yhdysvaltain (pyörätuolissa) istuva presidentti Bill Clinton rullaa laitimmainen jalka suorana Finnairin lihakontin kautta Euro-Suomeen. Venäjän toipunut presidentti Boris Jeltsin on päättänyt tulla Suomen pysäkillä erikoiskoneestaan pää ja asiat selvänä ulos. Seisovanakin Jeltsin vaikuttaa elinvoimaisemmalta, vaikka maailman julkisuudessa on enemmän ollut esillä Clintonin elin. Clinton katsoo suoraan jokaiseen kameraan ja kestohymyilee aseistariisuvasti. Jeltsin ei katso yhtä suoraan kameroihin, eikä hymyile jatkuvasti, mutta hänen sanansa ovat suorempia. Kaiken maailman presidenttipeli on saapunut hetkeksi pieneen Suomeen.”

 

Mediataistokin oli tuttua: ”Kylmä sota on muuttunut kuumaksi tiedotussodaksi, jossa taistelu kuvaamis- ja haastattelupaikoista on armoton. Jenkkitoimittajille suurin pelko tuntuu olevan, että Jeltsin nappaa Clintonin rullatuolin kahvoista kiinni ja antaa kollegalle kyytiä. Sitä ei amerikkalainen yhteiskunta kestäisi.

Maailman monisatapäisestä mediaväestä reilusti yli puolet sai tyytyä katsomaan ja kuuntelemaan suurjohtajia lehdistökeskusten suurtelevisioista.”

 

Pohjois-Thaimaan Chiang Raissa 2004 meitä suomalaisia matkailutoimittajia kiellettiin menemästä alueen vuoristoluoliin, koska ne voivat täyttyä vedellä. Nopeaoppinen kollega korostikin kammoavansa vettä näin halvan alkoholin maassa.

Muiston ponnautti mieleen kahdeksi viikoksi niihin luoliin jumittunut thaimaalainen jalkapallojoukkue.

Ihmepelastuksensa jälkeen pojat vihittiin päättyneellä viikolla noviisimunkeiksi. Tilaisuudessa korostettiin, että ilman meditaatiota he eivät olisi selviytyneet hengissä. Ilman media(taatiot)a heitä ei kutsuttaisi julkkiksiksi eikä useiden maailman huippujoukkueiden vieraiksi.

Loppujen lopuksi – ja aikuisuuden aluksi – thai-pojilla kävi hyvä munkki.

Kirjoittaja on pakinoitsija jo kolmannessa polvessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .